Талантино” с пет театрални награди
Талантино” с пет театрални награди / Дарик Бургас

Истински фурор предизвика баневската група "Бабите" на бургаската театралната школа "Талантино" по време на Четвъртия национален преглед на селските любителски читалищни театри в Драганово, община Горна Оряховица. Форумът се проведе в дните 9-13 май на сцената на 124-годишното Народно читалище «Съединение-1888» в селото. 14 самодейни читалищни състави от областите Бургас, Ловеч, Стара Загора, Търговище, Пазарджик, Велико Търново участваха във фестивала. Те бяха оценявани от професионално жури с председател  театроведът Крум Гергицов и членове актьорите Васил  Банов и Любомир Бъчваров.
Представлението на трупата от кв. Банево "Михал Мишкоед" от Сава Доброплодни донесе пет награди за талантливите самодейци. Режисьор на постановката е ръководителят на "Талантино" Станимир Карагьозов. Спектакълът завоюва Голямата  награда на община Горна Оряховица -статуетка и парична премия.

Сред най-бурно аплодиращите бургаските самородни таланти се оказал филмовият герой бай Юнал от сериала "Седем часа разлика". Актьорът Васил Банов, част от авторитетното жури, бил впечатлен от уменията и пластиката на Георги Ганчев и откровено се присъединил към фен групата на младока от Несебър, разказаха самодейците. Ученикът от Английската гимназия в Бургас заслужено отнесъл наградата за млад актьор.

Играта на Боряна Стамболиева като Михал Мишкоед накарала журито безапелационно да й  връчи награда за главна мъжка роля. Ситуациацията била почти толкова комична, както е по пиеса, след като се наложило чаровната Боряна да грабне най-важната актьорска награда. Сполучливият образ на Михал президвикал вълна от смях и одобрителни възгласи в залата.

Младите артисти Емилия Вълчева и Емил Праматаров са отличени за изгряващи звезди.