Първа копка на банката  за редки видове в Странджа
Първа копка на банката за редки видове в Странджа / БФБ

Специализиран разсадник за посадъчен материал за редки и защитени растителни видове ще се изгражда в местността Качул в Странжда. Първата копка на съоръжението е на 20 юни. Съгласно проекта по ОП "Околна среда", който се изпълнява от Дирекцията на ПП Странджа, на територията на парка ще бъдат възстановени и опазени 11 редки растителни видове. Стойността на инвестицията е 734 058 лв. 
В България засега това е единственият подобен разсадник в защитена територия. Той ще изпълнява функциите на банка за семенно и вегетативно размножаване на застрашените растения, позволяваща бързо да се реагира в случай на доказана неспособност за естествено възпроизводство, причинено от човешка дейност или климатични промени. В същото време той ще бъде и генетична банка, позволяваща обмен на генетичен материал с подобни банки в Европа с цел научни изследвания.
Във флористично отношение Странджа се определя като съкровищница на българската природа. Само на територията на Природния парк са установени над 1700 вида висши растения. От тях над 300 вида са определени като значими в международен план, редки и застрашени от изчезване. Някои от тях, като Странджанското великденче и Странджанското подрумиче, се срещат само тук в целия свят, а за други Странджа е единственото им българско местообитание. През последните години се наблюдава кризисно намаляване числеността на най-уязвимите видове.
В рамките на проекта се решава  проблемът с ограничените възможности за естествено възпроизводство на застрашени растения на територията. Още през тази година започва отглеждането на млади растения, получени от размножителен материал събран от естествените находища на 11 вида. Сред тях са Странджанско сапунче, Странджанска боровинкa, Странджански дъб и Странджански (кримски) чай и др.