Пускат и общински рикши към велотранспрота
Пускат и общински рикши към велотранспрота / netinfo

След огромния успех, който пожънаха велосипедите под наем, сега жителите и гостите на Бургас ще може да се възползват от услугата да наемат рикша, за да возят и своите деца.
Рикшите се закрепят към задното колело на велосипеда и са приспособени за извозване на деца до 40 килограма, като с цел безопасност детето трябва да е над 1 годинка. Към момента има 3 броя от новия вид превозни средства на вело пункта в Mорската градина. Желаещите да изпробват новата услуга плащат наем само за велосипеда теглещ рикшата - 1лв на час за ползване до 4 часа и 2лв на час след 4-ия час.
Заради големия интерес към рикшите има планове за закупуване на още от тях и пускането им в 6-те вело пункта в различните зони на града. Допълнителни 6 нови пункта се очаква да бъдат открити и така максимално много хора ще могат да се възползват от рент-а-байк услугата. Информация може да се получи и от двата вело инфо-пункта, разположени до Флората и до сградата на Бургаски свободен университет. Скоро ще има 3-ти информационен пункт в спортна зала "Бойчо Брънзов" в к-с "Зорница".
Изграждането на обществената система за отдаване на велосипеди под наем в Бургас се реализира по проект "Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност", финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.