Глоба от 50 лева за всички, които карат електрически тротинетки и скутери по главните пешеходни улици на Бургас, предава NOVA.

За това ще настояват общински съветници в морския град. Те са входирали искане за промяна на наредбата на обществения ред, с която да се регламентират правилата за движение на тези превозни средства.

Общинска полиция ще осъществява контрол. Предложението ще бъде гледано на 29 ноември. Според вносителя Георги Дракалиев е много хубаво, че все повече използват екологичен транспорт какъвто са тротинетките.

Ще има ли последици за момичето, каращо тротинетка със 120 км/ч (ВИДЕО)

"Въпреки това те се управляват в нарушение на закона. Използват се в пешеходни зони. Това е предпоставка за сериозни инциденти", обясни той. Елена Димитрова е любител на тротинетките и смята, че преди да се налагат глоби първо трябва да се помисли за алтернатива.

"В половината от разстоянието, което изминавам има велоалеи, но в частта от Свободния университет до гарата друга алтернатива няма. Единственият маршрут е главната улица. 

Велоалеите в Бургас не са достатъчни. Единият вариант е да излезем на улицата, където можем да се движим или в бус лентата, или между колите", заяви тя. 

От своя страна Евгени Апостолов от Велосипедна асоциация споделя, че в световен план дългосрочното решение е споделеното пространство. "В Бургас сме на крачка да се ограничи велосипедния трафик от пешеходната зона.

Като цяло обаче в Европа тенденцията е към намаляване на автомобилния трафик и създаване на споделено пространство", разкри той.
nova.bg