Повече сърби по морето през 2011?
Повече сърби по морето през 2011? / DarikNews Станимир Димитров
Повече сърби по морето през 2011?
33277
Повече сърби по морето през 2011?
  • Повече сърби по морето през 2011?

„Очакваме минимум двойно увеличение на туристи от Сърбия и страните от бивша Югославия по българското черноморие”. Това заяви Мария Инджова, председател на Алианса на туризма в Югоизточен регион на среща в Бургас. Според предварителни данни за 2010 година, над 350 000 гости от тези страни, са посетили страната ни. Според Инджова, признаци за такъв потенциален ръст, са били усетени по време на 43 международен туристически фестивал, които се проведе в Нови Сад - Сърбия.

За първи път общините членки на АТЮР - Бургас, Несебър, Поморие, Приморско, Царево и Созопол, участваха като един екип в престижния форум, обясни председателят на неправителствената организация. По думите й, представянето на общините в Нови Сад е било изключително успешно. Алиансът е получил дори предложение за откриване на свой постоянен офис в сръбския град.

От АТЮР отново подкрепиха намерението на правителството да въведе единна ставка на ДДС за услугите по организираните и индивидуални туристи заради очаквания стимул за отрасъла.Промяната ще преустанови практиката за дискриминация към българските туристи и ще доведе до оживление – заяви Мария Инджова. По думите й, по този начин ще се прекрати една дискриминационна практика, ще се зсъздатат и условия за развитието на туристическия бранш. Другото желание на работещите в отрасъла е и създаването на Министерство на туризма, тъй като в момента, работещите в бранша, се съобразяват с изискванията на няколко министерлства.

Още от председателя на Алианса, чуйте в звуковия файл: