Георги Ингилизов /1955-2018/
Георги Ингилизов /1955-2018/ / netinfo
Поклонението ще бъде утре в храм "Света Богородица"
На 63 години от този свят си отиде Георги Ингилизов - влюбен в морето бургаски интелектуалец, дългогодишен журналист, писател. Десетилетия от живота си той посвети на емблематичния вестник "Черноморски фар", а понастоящем беше редактор на литературното списание "Море".
"С още един намаляха толкова важните свързващи хора между старото и новото време, между двата века. За съжаление, това е поредна тежка загуба за Бургас след скорошната раздяла с проф. Карайотов. Ще запомня Георги Ингилизов с най-отличителното в него - високият интелект и сетивността към изкуството във всичките му форми. Написаното от него остава и това все пак е някаква малка утеха в тежкия момент. Вечна му памет!", сподели кметът Димитър Николов, който изказва искрени съболезнования на семейството, приятелите и колегите на Георги Ингилизов.
 
Поклонението ще бъде утре, понеделник, от 12.00 часа в храм "Света Богородица".

Екипът на Дарик-Бургас изказва съболезнованията си на семейството му. 
 
Георги Ингилизов е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас. Средното си образование завършва в Техникума по морски и океански риболов "Ген. Владимир Заимов" - Бургас, специалност "Корабен механик", а висшето във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност Българска филология.
Работил е една година като моторист на океански траулери, а две години - като библиотекар в ДКМС. От 1982 година е литературен сътрудник, редактор, завеждащ отдел и отговорен секретар, а от 1992 до 2011 година - главен редактор на областния всекидневник "Черноморски фар" - Бургас. От 1990 до 1994 година е едновременно и главен редактор на хумористично списание за деца "Веселушко". От 2011 година е редактор в списанието за литература, изкуство и култура "Море".
Разкази и новели на Г. Ингилизов са отпечатвани във всички значими литературни издания в страната и са излъчвани от БНР, Радио - Варна, Радио - Стара Загора, Радио - Шумен.
                                                                                                                
Разкази на Георги Ингилизов са превеждани на руски език във в. "Литературная Кубань" - разказ и фейлетон (1986); на полски език във вестниците "Куриер Шчечински" и "Глос Шчечински" - разкази (1987); на френски език в списание "Ревю периодик" - разказ (2000); на турски език в списание "Kardes Kalemler" - разказ (2010), и в Антология на българския разказ "Sicak Taslar" (2012).