По-често тежки хипотрофии при деца, заради неправилно хранене
По-често тежки хипотрофии при деца, заради неправилно хранене / netinfo

Повече деца с тежки хипотрофии - недохранени, неправилно гледани и консултирани, чиито родители не са проявили адекватна грижа, отчитат лекарите. "Тези случаи са много повече сега, отколкото преди 10 години", каза за Дарик д-р Силва Шивачева, началник на Първо педиатрично отделение в МБАЛ - Бургас.
Според нея, причината, е че преди 15 години е имало много стабилна детска консултация. С нея проследяването и обучението на родителите, а после и това на децата е било по-правилно.
"Голям проблем е липсата на детска и женска консултация. Има я и сега, но не функционира, както преди. Просто не е възможно да се обхванат всички", каза още д-р Шивачева.
По думите й, голяма част от съвременната интелигенция се самообучава основно чрез интернет."Четенето на форуми, обмяна на информация между майките,споделяне и предположения. Тази информация в повечето случаи е от нелегитимни източници. Мисля, че бих могла да дам като показателен пример случая с осоляването бебе. Това показва кой кого слуша", каза още д-р Шивачева.
Голяма част от недохранените не са от малцинствата. "Има и много от нормални семейства, но от малки селища, където здравната система трудно достига", обясни още началникът на отделението.