Планът за управление на ПП ”Странджа” на финал
Планът за управление на ПП ”Странджа” на финал / Дарик Бургас
Планът за управление на ПП ”Странджа” на финал
48984
Планът за управление на ПП ”Странджа” на финал
  • Планът за управление на ПП ”Странджа” на финал

Актуализираният План за управление на ПП "Странджа" ще бъде внесен за разглеждане в МОСВ до края на януари, съобщи за "Дарик" Радостина Ценова, регионален координатор на проект „Странджа" на Българска Фондация Биоразнообразие(БФБ).

Фондацията е готова с преработената версия на документа, който регламентира действията по опазването на територията и устойчивото ползване на нейните ресурси. През ноември 2010 г. Висшият екологичен експертен съвет /ВЕЕС/, в който влизат представители на различните министерства и органи на държавната власт, върна плана за актуализация му. Според експертите промяната в законодателството и новите нормативни документи налагат корекции и съгласуване с институциите.

"Помолихме за разсрочване, защото работата се оказа доста сериозна и изискваше повече време. Най-големите проблеми свързани с Плана касаят зонирането на територията. Препоръките на МОСВ бяха да има зони, в които строителството да не бъде забранено. Съобразили сме се искането и сме включили такива територии във варианта, който ще представим в края на месеца ", коментира Ценова. /Файл /

Предварителните разговори с новите екипи на общините Царево и Малко Търново вече са проведени и предстои работният документ да бъде обсъден и с местните власти, след което да се насрочат обществените обсъждания. Според закона трябва да има ново запознаване на хората от общините с детайлите на Плана за управление на ПП"Странджа", за да могат местните жители да знаят се какво предвижда за територията и как ще бъде опазвана природата. След изтичането на нормативните срокове за внасяне на становища на различните заинтересовани страни и отразяването им в проекта, той ще бъде окончателно внесен за разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет в МОСВ.

Планът за управление на Природен парк „Странджа" бе разработен в рамките на Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието (днес БФБ) след подписване на Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Конфедерация Швейцария. Документът стана възможен с широкото обществено и експертно участие на всеки етап от неговата подготовка. След официално обществено обсъждане през 2003 г. и след отразяване на предложения и възражения от граждани, институции и организации, ПУ бе внесен за разглеждане в МОСВ на 30.08.2005 г.

Поради отказа от предприемане на действия от тогавашното ръководство на МОСВ през 2008 г. БФБ заведе и спечели съдебно дело срещу кабинета на тогавашния министър на околната среда и водите - Джевдет Чакъров за неспазване на законовите разпоредби и осъди Министерството в едномесечен срок да разгледа Плана, което така и не се случи.

През 2010 г. местните власти в двете странджански общини Царево и Малко Търново се обявиха срещу Плана за управление на парка. Основният упрек към предлагания проект бе за границите на парка и опасността от стопиране на инвестиционните намерения в общините.