Хотелиерите в Слънчев бряг на бунт срещу сергиите, пишат на премиера
Хотелиерите в Слънчев бряг на бунт срещу сергиите, пишат на премиера / netinfo

Сергиите за гащи, чорапи и прочие дрънкулки ще останат в курортите, реши Народното събрание. Депутатите не се съгласиха с Емил Димитров, според който маси на открито и сергии трябва да се разполагат само в собствени имоти в курортите с национално значение, но не и по тротоарите. Според предлаганата от него поправка в Закона за устройството на територията, такива сергии не трябва да има по тротоари, улици, зелени площи.

Днес Съюзът на собствениците на хотели в Слънчев бряг изпрати протестно писмо до премиера Борисов срещу гащите и чорапите, в което настоява всички временни обекти от курорта да бъдат окончателно премахнати.

"Това е проблем, с който се борим от години. Бичът „сергии за гащи, чорапи и кинкалерия" трябва да бъде изкоренен окончателно веднъж и завинаги, пише в писмото. „Основната причина „Слънчев бряг" да изглежда като „селски кокошкарник", както заяви премиерът при едно от посещенията си в района, е наличието на голям брой временни обекти, които, както с външния си неугледен вид, така и със стоките, които предлагат, не кореспондират по никакъв начин с висококатегорийната хотелска база и принизяват имиджа на курорта.
„Слънчев бряг" претендира да е перлата на българското Черноморие и затова трябва да се приведе в друг вид", заяви председателят на Управителния съвет на Съюза Елена Иванова.

От Съюза добавят, че застават твърдо зад внесеното от Емил Димитров предложение за изменение на Закона за устройство на територията и се чудят защо Искра Фидосова натиснала депутатите от ГЕРБ да гласуват "Въздържал се". Хотелиерите все пак се надяват, че гащите ще бъдат преборени на второ четене, в противен случай планират протести.