Двама бедстваха в открито море
Двама бедстваха в открито море / netinfo
Двама мъже с яхта бедстваха в открито море повече от седем часа по Южното Черноморие. 26-годишния Марчо Марков и 24-годишния Стилян Танев тръгнали с моторна яхта “Патриот Х” от Китен за пристанището в Свети Влас “Марина Диневи” снощи към 19.30 часа. В предполагаемото време на пристигане, не били в порта. Отклонили се от курса и навлезли в открито море, докато бензинът на яхтата свършил.

Тогава прекъснало и електрическото захранване и радиовръзката. Бедстващите се свързали с брега по мобилен телефон, съобщи за Дарик шефът на Морска администрация – Бургас капитан Живко Петров. Той наредил веднага спасителна операция на катер “Бургас”. Операцията започнала в 21.30 часа.

Издирването било изключително трудно, заради липсата на всякаква връзка с екипажа. Изстреляни били няколко червени ракети, но без успех. От Морска администрация наредили и на кораба-бункеровчик “Агамемнон”, който пътувал за Варна, също да се включи в търсенето.

След изстреляна ракета и от него, мястото на бедстващата яхта било установено – 6 мили североизточно от Бяла. Десет минути след полунощ “Бургас” се доближил до “Патриот Х”, а “Агамемнон” продължил своя курс към Варна. Двадесет минути след полунощ бедстващата яхта била взета на буксир и откарана до пристанище “Марина Диневи” във Влас.

Двамата от екипажа са невредими, отървали се само с уплаха.