Домашен арест за Иван Донков –Лихваря
Домашен арест за Иван Донков –Лихваря / netinfo

Обвиненият в лихварска дейност Иван Донков –Лихваря остава окончателно под домашен арест. Решението е на Бургаския апелативен съд, който разгледа жалбата на Донков против определението на окръжните магистрати с което бе изменена мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в домашен арест.

Донков - Лихваря бе  задържан на 1 декември 2009 г. и има повдигнато  обвинение по чл. 252 ал. 2 НК за извършване на незаконна банкова дейност и лихварство и обвинение по чл. 214 ал 2 за изнудване

Като ново обстоятелство в досъдебното производство е изтичането на едногодишния срок по чл. 63 ал. 4 от НПК. Според закона  мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от една година, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление.

Апелативните съдии считат, че и без обстоятелството за изтеклия едногодишен срок на задържане, са налице основания за изменение на мярката. Фактите относно влошеното здравословно състояние на обвиняемия и тези за обоснованото предположение за авторството на деянията, многократно са обсъждани от съда и са известни. Домашният арест е законосъобразна мярка за неотклонение. Това не би попречило за адекватно лечение на Донков, както и не би било пречка за препращане на делото за наблюдение от Софийска градска прокуратура.

С разпореждане на Главния прокурор, делото е прехвърлено за наблюдение и контрол на Софийска градска прокуратура, от където следва да се разрешава обвиняемият да напуска дома си за посещение на здравно заведение, в което да се лекува, пише още н определението на Апелативния съд.