/ УМБАЛ „Сърце и Мозък“

Д-р Андрей Андреев е част от екипа на УМБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас. Специализира сърдечна хирургия в отделението по кардио и торакална хирургия в Hadassah University Hospital в Йерусалим, Израел при водещия в областта си - проф. Оз Шапира.

МБАЛ „Сърце и Мозък” с договор с НЗОК

Преминава интензивен курс в Университетската болница в Милано - “Сан Рафаел” по покана на един от иноваторите в областта на митралната реконструкция - проф. Отавио Алфиери. След края на специализацията си придобива допълнителна квалификация с насоченост - “Миокардна реваскуларизация” в Hadassah University Hospital.

Проф. Данов: За първи път Бургас ще има достъп до най-съвременната медицина

Член е на Европейската асоциация по кардио-торакална хирургия (EACTS). Притежава висока професионална експертиза и въпреки младата си възраст, той е един от най-обещаващите хирурзи в областта си.

Защо избрахте кардиохирургията като специалност?

- Винаги съм бил категоричен, че кардиохирургията е единствената специалност, която по уникален и същевременно неповторим начин преплита трите науки - математика, физика и биология и именно сърдечният хирург има привилегията да обединява тяхната същност.

Затова през цялото си следване се посветих на мечтата си да бъда кардиохирург. Това е една от най-високоспециализираните области на медицината, с интензивна натовареност, често е свързана със ситуации на неотложна спешност, интегрира високи технологии с фина хирургична техника, което е изключително привлекателно за всеки лекар, обичащ адреналина в медицината.

- Специализирали сте в Израел. Защо избрахте израелската болница?

Израел е държава, известна със своите високи медицински и образователни стандарти и по тази причина Университетската болница в Йерусалим – Hadassah – беше мой първи приоритет. Като студент преминах двугодишен доброволчески стаж в отделението по сърдечна хирургия на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и веднага след дипломирането ми заминах за Израел със стипендия на IMAB (International Medical Association Bulgaria) и проф. Методиев от МУ Варна за Израел.

В Хадаса бях обучаван на оперативни техники от целия спектър на кардиохирургията под менторството на проф. Оз Шапира и лекувах пациенти от всички възрасти, включително недоносени бебета, където имах привилегията да се обучавам от един от най-добрите детски сърдечни хирурзи в световен мащаб – проф. Ерец Елдад.  

УМБАЛ „Сърце и Мозък“


- Какви разлики можете да маркирате между българската и израелската здравна система?

Здравната система в Израел, както всяка друга, има своите плюсове и минуси. Тя е заимствала американския модел, но е ориентирана към по-социалния аспект и изцяло насочена към пациента. Интересен е фактът, че там не се наблюдават никакви рестрикции при посещенията от членове на семейството по време на болничния престой, дори и в реанимация. Специализацията в Израел протича поетапно.

Стартира от най-ниското ниво, което обхваща изцяло административната част. След това в условията на конкуренция се израства и обемът на отговорности нараства. Ако специализантът покаже необходимото ниво на компетентност и сръчност в хирургичната работа, той бързо става част от оперативния екип.

Съществена разлика от специализацията в България е, че  там специализантът сам води постоперативната реанимация и по този начин той проследява пациента от приемането до изписването. Установена практика в Израел е специализантите да бъдат ежедневно изпитвани теоретично и практично.

Периодично се възлага работа по научни проучвания и академични проекти. Държавата непрекъснато инвестира в обновяването на модерна болнична апаратура и насърчава научните проучвания.

4.   Защо избрахте да се върнете в България?

Въпреки възможностите, които се откриха пред мен за работа в Европа и Австралия, избрах да продължа реализацията си в Родината, защото съм убеден в потенциала на здравеопазването на страната ни и вярвам, че добрите практики, усвоени в добрите университетски болници по света, могат да бъдат прилагани успешно тук.

Решението да продължа практиката си в България беше съпътствано от силната нагласа на хората, че всичко българско непременно е лошо и, че българското здравеопазването е непоправимо.

Факт е, че в България има изключителни специалисти и здравни центрове, които са напълно съпоставими със световните стандарти. Пример за това е болницата, в която работя в момента - УМБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас. С работата си там искам да докажа, че не е непременно задължително да се инвестира в лечение извън страната, за да се получи модерно и професионално лечение, а че българският лекар е достатъчно квалифициран и способен да предложи такова.   

5.   Какво Ви мотивира да изберете УМБАЛ „Сърце и Мозък“?

Избирах да продължа професионалния си път в кардиохирургията в новооткрития център в Бургас - УМБАЛ “Сърце и Мозък”, където под ръководството на изключителния проф. Владимир Данов ще имам възможността да приложа всичко научено до момента и да натрупам нов опит. Болницата разполага с отлични специалисти и апаратура от най-висок клас, което създава условия за работа, напълно съизмерими с условията в най-добрите болници в света.

За мен е привилегия, че съм част от този екип. УМБАЛ „Сърце и Мозък“ е част от болничната верига на Български Кардиологичен Институт, който само за 12 г. успя да намали сърдечносъдовата смъртност в страната и подобри качеството на живот на пациентите, както и получи признанието на международната кардиологична общност за приноса в развитието на кардиологията и подобряване достъпа на българите до лечение.

6.   Какви са професионалните Ви интереси?

Професионалните ми интереси включват: коронарна реваскуларизация на биещо сърце, вродени сърдечни малоформации и аортно-клапно протезиране. Имам амбицията да продължавам да преминавам различни периодични обучения, които да развият високата ми професионална експертиза. Вярвам, че българите заслужават да получават медицински услуги от най-високо ниво и обещавам всеки ден да полагам усилия за това.