Честити празници, военни моряци!
Честити празници, военни моряци! / Дарик Бургас

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев отправи поздрав до моряците, по повод Коледните и Новогодишни празници:

Уважаеми офицери, старшини, матроси и цивилни служители, войни от запаса, госпожи и господа,

В навечерието сме на Коледните и Новогодишни празници. Измина още една година изпълнена с учения, плавания, участие в операции и учения на НАТО.

През изминалата година Военноморските сили проведоха: учението на Военноморска база – ВМС и националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”, 41 тактически учения на единичния кораб, 4 дивизионни тактически учения, 3 учения от типа PASSEX.

В учението на Военноморска база – ВМС взеха участие командването и щаба на базата, командването на Пункт за базиране Бургас и Пункт за базиране Варна, Щабове на корабните и бреговите дивизиони, 14 кораби и 7 катери и личен състав на брегови формирования.

По време на „Бриз 2014” на море бяха над 15 бойни и спомагателни кораби и катери участваха още 2 вертолета и над 1000 души личен състав. Сертифициран бе Щаба на Военноморските сили за планиране и провеждане на самостоятелна морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.

Фрегата „Верни” от състава на дивизион патрулни кораби участва за втори път в операцията на НАТО „ACTIVE ENDEVOUR” в Средиземно море. Базов миночистач „Прибой” участва във Втората постоянна противоминна корабна група на НАТО, което бе първото участие на кораб от ВМС на Република България в постоянните военноморски групи на НАТО.

В изпълнение на мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” Военноморските сили се включиха активно в оказването на помощ на населението при бедствията, предизвикани от наводненията в района на устието на р. Велека през м. януари, в кв. Аспарухово и к.к. Албена през м. юни.

През годината бяха извършени 19 мероприятия по разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси. Бяха унищожени 12 бр. ръчни гранати и артилерийски снаряди, 1 бр. авиобомба, 6 бр. морски мини и 5 бр. предмети наподобяващи невзривени бойни припаси.

В заключение искам да подчертая, че с нивото си на професионализация и бойна подготовка, високата оценка, която получи на проведените учения, ВМС посрещат достойно новата 2015г.

Уважаеми адмирали, офицери, старшини и матроси,

Дами и господа цивилни служители!

Без вашият всеотдаен труд, без вашите безрезервно отдадени на военноморската служба сили, знания и умения е немислимо успешното изпълнение на поставените задачи. Искрено ви благодаря за стореното от вас!

На всички военни моряци от строя и запаса, на техните семейства и близки, на всички радетели на българската морска идея пожелавам много здраве и благополучие, достойна и успешна професионална реализация, весела Коледа и щастлива Нова година.