Бургаски депутати питат за цените на лекартвата
Бургаски депутати питат за цените на лекартвата / netinfo


Бургаски народни представители настояват за отговори, относно високите цени на лекарствата.
Председателят на временната комисия, която ще разследва ценообразуването на лекарствени продукти в България - д-р Галина Милева е отправила и питане за забавянето на наредба номер 10, ксаеща цените на медикаментите с осем месеца.
„Приехме вътрешните правила за работа на комисията ни, вече взехме първите си решения. От държавните институции ще изискаме цялата методика свързана с предоставянето на лекарства от позитивния списък. Изискваме стенограмите от Министерството на здравеопазването, интересува ни и защо Наредба номер 10 се забави толкова", коментира бургаският народен представител.
Според заместник председателят на временната комисия за лекарствата, бургаския депутат Диана Йорданова предстои финансова ревизия, свързана с регулирането на цените на лукарствата.
„В Комисията по бюджет и финанси взехме решение парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на изпълнението на регулирането на цените на лекарствените продукти", обясни Йорданова като член на постоянната Комисия по бюджет и финанси. Става въпрос за тези продукти, които са включени в позитивния лекарствен списък и са заплащани с публични средства за периода от от 1 януари 2008-а до 31 декември 2011 г., както и за периода до 31 октомври тази година
Сметната палата трябва да представи окончателния си одитен доклад в парламента.
Междувременно в Комисията по здравеопазването на второ четене беше приет проекта за Закон на медицинските изделия..