Арефакт разкрива значимостта на Порос в ранното християнство по Южното Черноморие
Арефакт разкрива значимостта на Порос в ранното християнство по Южното Черноморие / netinfo

Уникален медальон, който доказва значимостта на крепостта Порос за историята на ранното християнство по Южното Черноморие е най-ценната находка открита там през този археологически сезон от екип на РИМ Бургас.
За трета поредна година екипът работи на този терен, като проучванията са финансирани от Община Бургас.
Емайлираният медальон датира от 6 век и е първият открит по нашето Черноморие. Той е с големина 35 мм, с инкрустирани кръстове. Ценната находка е открита в южната сграда, обясни на пресконференция днес директорът на бургаския музей Милен Николов. Той уточни, че медальонът е украсявал вероятно корицата на Евангелие или дървена кутия с религиозни реликви. По форма и украса медальонът от Форос е изключително близък с едно изображение от църквата Сан Витале в Равена. На една от мозайките там е изобразен олтар на църква по време на богослужение. За значимостта на откритието говори фактът, че през дългогодишните разкопки на големите късноантични градове като Несебър, Созопол, Деултум, Ахтопол, Урдовиза и изобщо по цялото Южно Черноморие подобна находка не е откривана, което прави медальона от Форос уникален за нашия регион.
"С качествена морска археология очакваме да открием информация и предмети, свързани с крепостта, до които никой не се е докосвал до сега.", заяви на пресконференцията кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той припомни, че благодарение на решение на общинския съвет е започната процедура за нова регулация на зоната, тъй като част от територията, в която попадат тези разкопки, е частна собственост. Идеята е е преобразувайки терена в публична собственост да се осигури достъп и добро експониране на разкопките за туристи", допълни кметът Димитър Николов.
Само през този сезон са открити близо 200 находки на Форос. Към римската епоха принадлежат наполовина запазена, изящна статуетка на римлянин в тога, апликации от бронз, много сребърни и бронзови монети от кр. ІІ-първата половина на ІV в., луксозна червенолакова керамика, огромно количество мраморни облицовъчни плочки и мраморни корнизи за прозорци. В сградите от VІ-VІІ в. са открити монети от всички императори от VІ до началото на VІІ в., сред които се отличават тези на Анастасий, Юстин І, Юстиниан Велики, Юстин и София, Тиберий Константин, Тиберий Маврикий, Фока. Намерени са още костени апликации, шила и глинени лампички, както и дръжка от много голяма глинена лампа с изображение на равнораменен кръст.