Адекватни закони за смърт на пътя, искат почернени родители
Адекватни закони за смърт на пътя, искат почернени родители / Веселин Максимов

 

Родителите на загинали в пътни инциденти деца днес входираха във Върховна касационна прокуратура второ отворено писмо.
Инициатори на десйтвията за въвеждане на нови адекватни наказания за убийците на пътя са родителите на загиналата през август 2011-а в Бургас Валя Димитрова. Близките на 12-годишното момиченце създадоха национално движение „Червени пътеки", чрез което обединиха всички близки на загинали на пътя деца в България.
Сега почернени родители от цялата страна застанаха твърдо зад идеята за промяна на законите, позволяващи убийци на пътя да получават условни присъди.

Поредното отворено писмо е адресирано до главния прокурор Борис Велчев и в него се настоява за бързи и адекватни действия за промени в законите.

Писмото е провокирано от официалното изявление на зам. главния прокурор Валери Първанов, поместено на електронната страница на ВКП. В него Първанов се извинява за непремереното си изказване в национален ефир през февруари т.г. по въпроса за условните присъди за шофьорите убийци.

Тогава родителите поискаха с отворено писмо до всички институции и държавна власт оставката на Валери Първанов и бързи и адекватни действия за промяна на законите, допускащи предсъдебни споразумения с прокуратурата при смърт на пътя..

Сега, десет дни след първия апел, родителите обявяват, че не приемат извиненията на зам. главния прокурор и продължават да настояват за действия.

„„Такъв е законът. Ние само го прилагаме" не е приемлив отговор и смятаме, че заблуждава обществото", се казва в писмото на загубилите децата си в катастрофи родители.

Пред главния прокурор - Борис Велчев, те настояват още за отговор на два въпроса, свързани с действията на съдебната власт - защо прокуратурата води политика, различна от държавната. Те настояват и за отговор на въпроса, защо през последните 20 години няма промяна в законите, спрямо реалността на пътя и броя на жертвите в катастрофи.

Към писмото родителите ще приложат и документацията на няколко дела, завършили с условно осъждане, вследствие на предсъдебно споразумение.