Задържаха трафиканти на цигари от Македония
Задържаха трафиканти на цигари от Македония / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Задържаха седмица след осъществена контрабанда на 60 мастербокса цигари от Македония благоевградчаните Петър Мозурски и Димитър Кокалков. Районният съдия Калина Иванова постанови спрямо двамата млади мъже постоянна мярка "задържане под стража".

Петър Мозурски и Димитър Кокалков бяха на свобода до тази сутрин. Миналия петък наблюдаващият прокурор Гълъбова отказа да внесе искане в съда за постоянен арест и те бяха пуснати от предварителния арест, тъй като не открила данни за съпричастност в нелегален канал за трафик на цигари пред граница.

Днес двамата били извикани за разпит пред дознател, който поискал оставането им в ареста. Мозурски и Кокалков бяха доведени в Районния съд в Благоевград в късния следобед под засилен полицейски конвой, но заседанието премина в закрито за репортери заседание. Те са подведени под наказателна отговорност за държане на акцизни стоки в особено големи размери, коментира прокурор Гълъбова.

Петър и Димитър бяха арестувани по време на специализирана акция на 5 август, след като бе антимафиотите неутрализирана внос на 60 мастербокса цигари без бандерол зелената граница с Македония, в района на село Горно Лешко.

В района на село Покровник бе спрян за проверка товарен автомобил "УАЗ", управляван от 25-годишния Атанас Николов. При извършено претърсване в товарната част на камиона, антимафиотите откриха 60 мастербокса цигари от вносни марки, без акцизен бандерол. Атанас обаче няма да бъде обвиняем за аферата, тъй като е станал основен свидетел по случая.

В непосредствена близост в района на граничното село бе блокиран лек автомобил "Мерцедес", управляван от Петър Мозурски. С него пътувал и благоевградчанинът Димитър Кокалков. Лекият автомобил е съпровождал контрабандната пратка, съобщиха криминалисти. В хода на извършените процесуално-следствени действия бе установено, че Пламен и Димитър са организирали контрабандния канал.