Умуват за увеличение на детските добавки с 5 лева
Умуват за увеличение на детските добавки с 5 лева / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

Вдигане на детските добавки с 5 лева и увеличаване на подоходния критерий за получаването им с 50 лева, е един от вариантите, който се обмисля за бюджет 2014, съобщи социалният министър Хасан Адемов. Друг вариант е детските да се вдигнат с 5 лева, но подоходният критерий да се запази на нивото си от 350 лева. Окончателното решение ще бъде ясно на 1-ви ноември, поясни Адемов. По думите му финансовото министерство предлага като реална стъпка таванът на пенсиите да остане 35 процента от максималния осигурителен доход при вдигане на дохода на 2400 лева, което ще направи максималната пенсия 840 лева.

Детските добавки могат да се увеличат от 35 на 40 лева, като единият от вариантите е паралелно с това да се вдигне подоходният критерий от 350 на 400 лева, обясни министър Адемов, и подчерта, че нищо не е сигурно до началото на ноември. Друга идея, която според него може да се реализира още тази година, е въвеждането на ваучери за учебници, които да се дават на децата над 16 години вместо детски.

„Ако не модернизираме социалното подпомагане и не го реформираме, каквито и пари наливаме в тази система недоволните ще са повече от доволните. Защото всеки казва „Какви са тези пет лева?" А те са близо 140 млн. лв. повече", каза министърът.

Колкото до дискусията за падането на тавана на пенсиите, Адемов наблегна на предложението на финансовото министерство. От там предлагат за всички пенсии да има ограничение според правилото за 35 на сто то максималния осигурителен доход, включително и за новоотпуснатите пенсии, обясни той.

Социалният министър увери, че въпреки понижението в цената на тока, няма да има промяна в размера на енергийната помощ за социално слабите лица за този отоплителен сезон.