Умно осветление в Благоевград
Умно осветление в Благоевград / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Обновяват уличното осветление в Благоевград
83446
Обновяват уличното осветление в Благоевград
  • Обновяват уличното осветление в Благоевград

От днес в Благоевград стартира реализацията на проект за подновяване на уличното осветление.

Това заяви на пресконференция днес кметът на града Атанас Камбитов.

Той изрази надежда, че до два, три месеца то ще бъде изградено и поясни, че за новото LED осветление, Общината е взела заем, който ще се изплаща от икономията от ел. консумация.

Заемът, който е краткосрочен и е в размер на над 1 870 000 лева, ще се трансформира в дългосрочен, допълни още градоначалникът.

Допълнително 4,5 млн. лв ще бъде финансирането с евросредства по ОП "Региони в растеж".

"Цялостният проект за така нареченото "умно осветеление", обхваща различни части на града, парковите зони, включително парковете "Бачиново", "Розариум", Зоопарка, "Ловен дом" и всички села", подчерта Камбитов.

В момента се подготвят три варианта за цвета на моделите - бял, бронзов и син, уточни още той.

Освен, че LED осветлението е нискоразходно, проектът включва и т.нар. команден център, който ще позволи да се регулира автоматично интензитетът на осветлението, допълни кметът.

На всеки стълб ще има GPS, като по този начин ще се следи състоянието на лампите и във всеки един момент ще се знае какво е потреблението и дали е в нормата.

На пресконференцията Атанас Камбитов заяви още, че от 11 януари ще отвори врати новоизграденият закрит плувен басейн в областния център. Безплатни ще са билетите за учениците, но само при организирани посещения.

Той подчерта, че цената на билетите за граждани се уточнява, а по думите му "басейнът не може да генерира печалби, а приходите от билети ще са символични".

Чуйте още в звуковия файл.