Ученици отбелязаха рождението на Якоб Грим
Ученици отбелязаха рождението на Якоб Грим / netinfo

Детско утро под надслов „Вълшебните приказки на братя Грим”  се проведе в Детският отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград. Ученици от втори и шести клас на ІІІ ОУ „Димитър Талев” предствиха биографични факти за Братя Грим.

Поводът за инициативата беше  230 години от рождението на Якоб Грим, един от братята Грим. Гости на детското утро бяха деца от  ЦДГ №8 в Благоевград. Учениците представиха биографични сведения за Братя Грим и направиха разбор на видовете приказки – народни, авторски, вълшебни и др.

Децата прочетоха откъси от любимите приказки „Червената шапчица“, „Пепеляшка“ и „Хензел и Гретел“ . Шестокласниците бяха подготвили и  интересна викторина с откъси от приказки, а второкласниците разпознаваха от коя е приказка е откъса. Иницитивата завърши с прожекция на анимационен филм по приказката на Братя Грим  - „Братче и сестриче”.

Якоб Лудвиг Карл Грим е роден на 4 януари 1785 г. Той е единият от Братята Грим. Сред известните приказки, написани от Братя Грим са: „Бременските градски музиканти“ , „Вълкът и седемте козлета“, „Пепеляшка“ , „Рапунцел“ , „Хензел и Гретел“ ,“Червената шапчица“ и други.