Ученичка от Благоевград отличена в конкурс за есе
Ученичка от Благоевград отличена в конкурс за есе / netinfo
Деветокласничка от ЕГ “Акад. Людмил Стоянов” - Благоевград е сред седемте отличени участници в националния конкурс за есе на тема “Когато рамките са тесни за мечтите”, организиран от образователното министерство и община Каварна.

Екатерина Борисова е спечелила награда в конкуренция с 600 ученици от 8-ми до 12-ти клас от цялата страна. Трудно ми е да провярвам, че спечелих тази награда сред толкова много участници. Определено се чувствам поласкана и мотивирана да пиша още по-сериозно, сподели пред Дарик Екатерина Борисова.

Своето есе благоевградската ученичка е посветила на родното си село Брежани. Описвам как се събуждам, излизам от вкъщи и започвам да обикалям цялото село - разглеждам училището, църквата, природни забележителности, мина "Пирин", разказвам митове и историята на Брежани, обясни младата авторка. Реших да пиша за моето село заради обичта ми към него, която ми е вдъхнала моята баба, допълни Екатерина.

<!--Sm-->Тя се занимава по-сериозно с литература от около година. Подтикнала я нейната учителка по български език и литература Красимира Кацарска, която е и поетеса. Именно тя видя в мен литературна дарба и ме насочи към това изкуство и по-специално към писане на есета, разкази и стихотворения, каза още деветокласничката.

Оригинална субективна позиция, изразителност и чистота на езика са сред критериите за оценка на участниците в конкурса, съобщават от пресцентъра на просветното министерство. Председател на журито е режисьорът проф. Крикор Азарян, а сред членовете на журито са писателите Георги Господинов и Алек Попов.

Общо седем са отличията за победителите в конкурса. Освен паричните награди на тримата победители от 1-во до 3-то място, ще бъдат връчени и специални награди - специална награда на МОН – преносим персонален компютър, специална награда на Община Каварна – почивка на море за двама в морската столица на рока, специална награда на председателя на журито проф. Крикор Азарян и специална награда на списание “Родна реч”.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде на 24 ноември в Министерството на образованието. Тогава ще стане ясно и как ще бъдат разпределени наградите сред изявените участници.