Трима убити и 29 ранени по пътищата в региона през декември
Трима убити и 29 ранени по пътищата в региона през декември / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова, архив

24 тежки катастрофи, при които са загинали трима души и са ранени 29 участници в пътното движение, са регистрирани в Благоевградска област през последния месец на 2010 г., сочи статистиката на сектор “Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР.

В сравнение със същия месец на 2009 г. пътно-транспортните произшествия в региона са се увеличили с две, ранените са с шестима повече, а броят на убитите при катастрофи е същият.

От началото на 2010 г. на територията на областта са станали 335 тежки пътни инциденти с 45-ма загинали и 432-ма ранени.

Основните причини за тежките катастрофи по пътищата остават несъобразената скорост и навлизането на водачи в лентата за насрещно движение. Други причини, които оказват влияние за нарастването на пътния травматизъм през месеца, са неспазването на предимство и управлението на МПС от неправосопособни водачи.

Зачестиха инцидентите с пешеходци, които внезапно излизат на пътя, отчитат още от сектор “Пътна полиция". Наблюдава се тревожна тенденция за увеличаване на инцидентите, предизвикани след употреба на алкохол.

През зимния сезон се създават допълнителни предпоставки за ПТП - намалената  видимост и заледените участъци от пътя.

Анализът на фактите ясно показва, че мнозина водачи подценяват конкретната пътна обстановка при движение по пътищата, грубо нарушават Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, проявяват излишна самонадеяност и арогантност на пътя, с което застрашават не само своя живот, но и този на околните, предупреждават пътните полицаи.