Свиха държавните пари в Благоевград, пожалиха психодиспансера
Свиха държавните пари в Благоевград, пожалиха психодиспансера / Дарик - Благоевград, архив

С близо 15 процента са орязани целевите субсидии за капиталови разходи в Общинска администрация Благоевград. Парите за държавните делегирани дейности са свити с 1 444 000 лева. Финансирането на местни дейности е намалено с 11.72 процента, сочат данните в обнародвания Закон за държавния бюджет.

Най-драстично са съкратени средствата за култура. С 15 процента по-малко ще са парите за издръжка на Регионалния исторически музей, с 13.26 процента за библиотечното дело и с 10 процента за благоевградското читалище "Никола Вапцаров".

Сериозно е намалението на финансирането и в здравеопазването. 346 500 лева по-малко от заложените пари ще получи Областен диспансер за онкологични заболявания. С 36 540 лева са намалени средствата за Кожно-венерологическия диспансер, а за Пневмофтизиатричния диспансер със 103 408 лева.

Случайно или не, запазена е само сумата за държавно финансиране на благоевградския психодиспансер, съобщиха от Общинската администрация. Вероятно лечебното заведение е помилвано от ресорния министър Анна-Мария Борисова, след визитата й в областния център преди седмици, коментират медици от ощетените три диспансера в Благоевградско.

В срок до 23 август съветниците в Благоевград трябва спешно да бъдат свикани от председателя Костадин Хаджигаев на извънредна сесия за да гласуват актуализация на общинския бюджет за 2010 година, съгласно новата финансова рамка, утвърдена от правителството.