/ БТА
С официална церемония в Благоевград се въвеждат в експлоатация новите електробуси, съобщиха от общината. 

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева официално презентираха новите шест електробуса, които ще обслужват новосъздадената линия №12 от градския транспорт в Благоевград.

По време на официалната церемония на пл. „Георги Измирлиев, бе отслужен водосвет за здраве на жителите и безаварийна експлоатация на превозните средства.

БТА

„Радвам се, че поставяме началото на нещо много хубаво и нещо много различно за нашия град. Днес Благоевград отправя поглед към бъдещето, към по-чиста и по-зелена България. Въпреки перипетиите, само за една година успяхме да доведем тези нови превозни средства тук. Благодаря за положените усилия на екипа, зная колко много ни костваше, за да финализираме нещата успешно“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той благодари на Ангелина Бонева, зам.-министър на МРРБ и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“ за оказаната подкрепа.

БТА

„Този екологичен, чист транспорт ще помогне на жителите да усетят, че живеят в един европейски град“, заяви от своя страна зам.-министър Бонева.

Електробусите са закупени по проект, в рамките на който са изградени и три двойни зарядни станции.

Превозните средства са с изключително модерна визия и предлагат всички удобства за пътниците и водачите. Електробусите са нископодови, с двойна врата, монтирана вдясно от движението, за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички. Автобусите разполагат с рампа, след пускането на която автобусът не може да потегли. При това положение автоматично се включват аварийните светлини, които да ориентират останалите участници в движението.

БТА

Електробусите са оборудвани с таблети, които дават пълна техническа информация, в това число за нивото на батерията на електромобила, оставащия пробег и т.н.
Чрез таблетите може да бъде управлявана и температурата в купето за максимален комфорт на пътниците.

Електробусите са оборудвани и с камери, три от тях са монтирани в самия автобус, а другата позволява на шофьора да се информира за движението при заден ход. Имат и специални бутони, чрез които пътниците могат да сигнализират за намерението си да спрат на определена спирка. Снабдени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н.

Проектът е с бюджет от 5 621 412,82 лева, от които 4 343 025,05 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 278 387,77 лева са собствен принос на Община Благоевград.