С концерт-спектакъл ансамбъл „Пиринче” отпразнува 25-годишнината от създаването си
С концерт-спектакъл ансамбъл „Пиринче” отпразнува 25-годишнината от създаването си / Община Благоевград

Детско-юношески танцов ансамбъл "Пиринче" отбеляза тази вечер в зала "Яворов" 25-годишнината от създаването си с концерт-спектакъл. Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Йордан Янакиев връчи наградата за високи художествени постижения "Златна лира" на главния художествен ръководител на ансамбъл “Пиринче” Симеон Стамболийски и „Сребърна лира” на хореографа Полина Сатиева.

Поздравителни адреси ансамбъл „Пиринче” получи от заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев, кмета на община Благоевград Костадин Паскалев, областния управител Валери Смиленов, ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. Иван Мирчев, художествения ръководител на ансамбъл "Пирин" Петър Кръстев, гл. художествен ръководител на ансамбъл "Тракия" - Пловдив - проф. Даниела Дженева и директори на училища в Благоевград.

С концертспектакъл ансамбъл Пиринче отпразнува 25годишнината от създаването си
netinfo
Детският танцов състав „Пиринче” е създаден през 1984 г., като през годините е успял да съхрани традициите и магията на българското танцово фолклорно наследство в Пиринския край. Репертоарът му обхваща всички етнографски области на страната. За 25 години повече от 2000 деца са преминали школата на “Пиринче”. Към днешна дата ансамбълът има 40 възпитаници на възраст от 5 до 20 години. Многобройни и престижни са наградите на "Пиринче" от сцените на национални и международни конкурси и фестивали.