С 15 % се намаляват клиничните пътеки в 5-те общински болници в Пиринско
С 15 % се намаляват клиничните пътеки в 5-те общински болници в Пиринско / снимки: Дарик - Блаогевград, Елина Христова

Петте общински болници в Благоевградска област ще сключат договор с Районната здравноосигурителна каса, но при всички ще има намаляване на клиничните пътеки. Това заяви на пресконференция директорът на РЗОК - Благоевград д-р Ангел Каркелев след свикана от областния управител Валери Смиленов среща с директори на здравни институции и болници, кметове и председатели на общински съвети в региона.

Договарянето ще приключи към средата на следващата седмица, но пред ръководствата на болниците стоят сериозни проблеми с оглед въведените на 12 януари изисквания за сключване на договор - наличие на специалисти, медицинско оборудване, квалификация на кадрите, покриване на стандартите и най-важното - осигуряване на 24-часово дежурство, коментира д-р Каркелев. По думите му в сравнение с клиничните пътеки, по които болниците в областта са работели през миналата година, сега броят им се очертава да бъде намален с около 15 %.   

Въпреки че МБАЛ - Благоевград е структуроопределяща болница с областни функции, засега очакванията при нея са за най-голямо съкращаване на клиничните пътеки, отбеляза директорът на РЗОК. Той добави, че болницата е и с най-големи кадрови проблеми. На този етап е под въпрос осигуряването на втори пулмолог, гастроентеролог и ендокринолог.

При останалите общински болници - МБАЛ "Св. Врач", МБАЛ "Иван Скендеров", МБАЛ "Рокфелер" и МБАЛ - Разлог, няма да има голямо намаляване на клиничните пътеки. В болницата в Гоце Делчев все още нямат вариант за осигуряване на втори специалист по кардиология, ако успее ръководството да привлече още един лекар кардиолог от доболничната помощ, може да се избегне затваряне на ресорното отделение, коментира още д-р Каркелев.

Транспортирането на пациент до болница в друг район, която работи по нужната клинична пътека, ще бъде ангажимент на спешните центрове. През настоящата година в бюджета на спешната помощ са осигурени 30 млн. лв. за оборудване на реаномобилите с допълнителна техника, за закупуване на нови линейки, както и за разкриване на нови и модернизиране на съществуващи спешни кабинети, уточни д-р Ангел Каркелев.

На този етап втори специалист по нефрология не е осигурен във нито една общинска болница в областта. Ако картината остане същата до приключването на преговорите, в Благоевградски регион няма да има сключен договор с касата по тази клинична пътека.

Запитан за финансовото състояние на общинските болници директорът на Районния център по здравеопазване д-р Анатоли Тачов бе лаконичен: Всички болници са с дългове, но към днешна дата не финансовите показатели ще доведат до евентуално закриване на някои от тях. Ако обаче не се постигне договаряне на достатъчен брой клинични пътеки, в даден момент болниците със свита дейност може да бъдат и затворени, предупреди д-р Тачов.

Според д-р Анатоли Тачов за решаването на част от проблемите на болниците могат да съдействат и кметовете и общинските съвети - нещо, с което са се ангажирали представители на местните власти на днешната среща.