С 1,5 млн. лв. повече приходи в бюджета на община Банско
С 1,5 млн. лв. повече приходи в бюджета на община Банско / Снимка: Община Банско

С 1,5 милиона лева се е увеличила събираемостта в бюджета на община Банско за 2015 година в сравнение с предходната. Това стана ясно на сесията на местия парламент, на която бе приет отчетът за изпълнение на бюджета.

Повишението идва основно от събраните средства от данък недвижими имоти и туристическия данък, дължащи се на въведената стриктна финансова дисциплина и контрол от страна на администрацията.

Отчетът за направените през 2015 г. разходи показва продължение на  установената политика за подкрепа на местния спорт с финансиране на дейността на спортните клубове и туристически организации, дофинансиране на учебните заведения в размер на 102 хиляди лева извън държавното финансиране, в това число и извършени подобрения в материалната база, дофинансиране на социалните услуги с близо 128 хиляди лева и други.

Направените инвестиционни разходи са в размер на 4 833 милиона лева. В тях са включени започналото цялостно изграждане на улица „Гоце Делчев” в гр. Банско като пешеходна зона, изграденото кръгово кръстовище на ул. „Рила”, „Цар Симеон” и „Иконом Чучулайн”, рехабилитацията на улиците „Отец Паисий”, „Тодор Александров”,”Иван Джолев”, „Стефан Стамболов” и други. Като част от бюджетната 2015 г. бе извършена още подмяна на тротоарите и премахване на стълбове и кабели по протежение на ул. „Патриарх Евтимий”, премахнати значителна част от висящите далекосъобщителни кабели в града, разширение на гробищните паркове и други.

Приети бяха представените годишни отчети за дейността на общинските дружества „Общински паркинги - Банско” ЕООД” и футболен клуб „Банско”.

Съветниците одобриха докладна от кмета на Общината – Георги Икономов, относно дофинансиране на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Места за закупуване на транспортно средство за нуждите на средищното училище и детска градина в селото. Закупуването се налага с оглед високопланинския характер на селата и затруднението в придвижването на децата и учениците, живеещи в тях.