РИОКОЗ – Благоевград укри смъртта на две деца от дома в Петрово
РИОКОЗ – Благоевград укри смъртта на две деца от дома в Петрово / netinfo
Две деца от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост и физически увреждания в санданското село Петрово са починали по време на епидемичен взрив на дизентерия в социалното заведение, стана ясно от справка на здравното министерство, публикувана днес по обяд.

За периода от 23 до 28 август оплаквания от висока температура, повръщане и диарични изхождания получават седем възпитаници на дома на възраст от 6 до 14 години.

Дизентерия с причинител Шигела флекснери е установена при пет деца, като три от тях са настанени в инфекциозното отделение на петричката болница, едно в детското отделение на болницата в Сандански и едно дете – в изолатора на дома.

На 26 август едно от заболелите деца е намерено от дежурната медицинска сестра в крайно тежко състояние. Детето е било с клиника на горен и долен диспептичен синдром и фебрилитет от предишния ден, лекувано симптоматично. Независимо от приложената спешна реанимация, детето умира. Диагнозата от смъртния акт е остра сърдечна и дихателна недостатъчност.

Друго от хоспитализираните деца умира четири дни по-късно – на 30 август. То било с придружаващи заболявания – Детска церебрална парализа и тежка умствена изостаналост и усложнения – Остра бъбречна недостатъчност и Сепсис.

В справката, публикувана на сайта на РИОКОЗ - Благоевград с вчерашна дата, по случая Петрово не се споменава за двата смъртни случая.

Запитана от наш репортер защо, шефката на хигиенната инспекция д-р Лена Павлова коментира, че двете деца са починали вследствие на тежките заболявания, които имат, и отрече да има някаква връзка с пламналата в дома епидемия от дизентерия.

С писмо до Регионалния център по здравеопазване в Благоевград, РИОКОЗ е изискала включване в сформирания работен екип на нови медицински специалисти – педиатър и инфекционист.

На място вече са изпратени педиатърът и управител на петричката болница д-р Катя Карачорова и завеждащият инфекциозното отделение на болницата в Благоевград д-р Лили Несторова.

В коментар пред Дарик радио д-р Несторова заяви, че не вижда нищо тревожно по случая и са взети всички необходими мерки за овладяване на епидемията, а за двата смъртни случая разбра от наш екип.

В телефонно интервю епидемиологът от РИОКОЗ д-р Весела Мончева заяви, че епидемията е овладяна и се правят всички необходими изследвания, като са издадени три предписания на директора на дома Виолета Янева за въвеждане на строг вътреведомствен контрол, съставен е и акт на лице от персонала за липса на препарат за хигиенна дезинфекция.

Резултатите от проведените досега микробиологични изследвания на храна, постелно бельо, играчки, работно облекло, носогърлени и анални секрети на работещите в дома и децата са отрицателни, съобщи още д-р Мончева.

Очаква се прокуратурата да се самосезира по случая и да извърши проверка, която да докаже има ли връзка между епидемията и смъртта на двете деца.