Проверяват за конфликт на интереси пирински магистрати
Проверяват за конфликт на интереси пирински магистрати / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Висшият съдебен съвет прие по време на заседание днес доклада на тричленната комисия, водена от висшия магистрат Божисар Сукнаров, за корупционни практики в Благоевградски съдебен район.

Членовете на ВСС обаче отказаха да съобщят пред медиите конкретни данни от проверката по сигнали за закононарушения на магистрати и на практика неприятните за системата факти, отразени на цели 29 страници в доклада, са засекретени засега.

Ана Караиванова от Инспектората на ВСС заяви, че започва пълна ревизия на граждански и други дела, разглеждани в Районния съд в Петрич. Ще бъдат извършени и планови проверки във всички други съдилища в Благоевградско, каза Караиванова.

Към този момент не е ясно дали членовете на Висшия съдебен съвет ще продължат конкурсната процедура за избор на нов председател на Окръжния съд в Благоевград. За поста се съревновават досегашният административен ръководител Красимир Аршинков и съдебният шеф в Сандански Димитър Узунов.

Не бе съобщено от Висшия съдебен съвет дали ще бъде обявен нов конкурс за административен ръководител. По време на днешното заседание стана ясно, че предстои нова проверка, иницирана от Комисията за конфликт на интереси, по сигнали на граждани и адвокати от Пиринско, които са постъпили по време на работата на комисията на Божидар Сукнаров и колегите му от ВСС Капка Костова и Галина Захарова.