Продължава съдебния спор за църквата в Добърско
Продължава съдебния спор за църквата в Добърско / Снимка: Pravoslavoeto.com
Уникалният храм "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско е собственост на Неврокопска митрополия. Това реши Окръжен съд-Благоевград по спора за собствеността на имота, който държава и църква водят вече четири години.

В момента храмът е собственост на Националния исторически музей, в него не се водят богослужения и не се палят свещи, за да не се съсипват уникалните иконописи. Митрополията обаче смята, че мястото на старинната постройка е в лоното на църквата.

Така отт Неврокопската епархия заведоха дело и поискаха да бъде отменен документът, с който през 2004 година имотът е актуван като публична държавна собственост и е предаден на Министерството на културата и Националния исторически музей. Районният съд в Разлог реши, че църквата е паметник на културата с национално значение. 
Митрополията обаче внесе жалба на горна инстанция с мотив, че решението на разложките магистрати е незаконосъобразно.

Според Неврокопска митрополия, представлявана от митрополит Серафим, съдът невярно е интерпретирал доказателствата, че храмът като сграда е публична държавна собственост. Според църквата, липсват данни държавата да е придобила обствеността върху храма, поради което не е имало основание за актуването му като публична държавна собственост.

Храмът е построен през 1614 г. с дарения от миряни, в годините до Освобождението на България от турско иго чак до 9 септември 1944 г. и години след това е ползван за православни християнски богослужения и извършване на свети тайнства. 

Според Неврокопска митрополия, иконостасът на старата църква в Добърско, обявен за паметник на културата с национално значение, но той е неразделно свързан със сградата на църковния храм, освен като функция и като художествено оформление, но и като част от интериора и представлява със сградата едно наразделно цяло.

Благоевградският окръжен съд прие, че храмът не е обявен за археологически обект и липсва акт на Министерството на културата за обявяването му като паметник на културата. Само иконостасът на църквата е включен в съставения от Националния съвет за опазване паметниците на културата списък на паметниците на културата.

Съдът счете, че този факт е от съществено значение за разрешаване на спора по същество, тъй като само паметниците на културата, открити при археологически разкопки, са собственост на държавата, а останалите могат да бъдат частна собственост на физически или юридически лица.
Именно затова окръжните магистрати отмениха решението на Районен съд-Разлог в частта, с която храмът в Добърско е обявен за паметник на кулутрата от национално значение. Според окръжните магистрати църквата трябва да е  собственик на храма.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.