Преследват дисциплинарно заместниците на Красимир Аршинков?
Преследват дисциплинарно заместниците на Красимир Аршинков? / netinfo

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет подготвя дисциплинарно преследване срещу заместник-председателите на Окръжния съд в Благоевград - Румяна Бакалова и Росен Василев.

Заместниците на председателя Красимир Аршинков са обект на специализирана проверка от Инспектората на ВСС, потвърди пред Дарик радио магистратът Незабравка Стоева. Стоева обаче уточни, че до този момент още не е внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдебните шефове Росен Василев и Румяна Бакалова.

"Благоевградските съдии Росен Василев и Румяна Бакалова бяха разследвани по сигнали за неприключени в законовия срок дела от инспектор Елка Пенчева", каза Незабравка Стоева. Тя заяви, че Елка Пенчева все още не е представила за обсъждане изготвен от нея доклад пред членовете на Инспектората за проведената неотдавна проверка в Окръжния съд в Благоевград.

"Процедурата по искане на отговорност по служба срещу магистрати действително е много продължителна, но така работят и колегите ни във Франция", подчерта Незабравка Стоева, която е категорична че Инспекторатът на ВСС ще си свърши съвестно задълженията.

"По всяка вероятност докладът на инспектор Пенчева ще бъде разгледан следващата седмица. След това има срок за издаване на акт за установени конкретни нарушения, който може да бъде атакуван в определен срок от страна на съдиите Румяна Бакалова и Росен Василев. Едва след тази процедура Инспекторътът на ВСС ще вземе решение дали да образува дисциплинарни производства срещу тях", поясни магистратът Стоева.

По официални данни от началото на годината Инспекторатът на ВСС е извършил близо 700 проверки по сигнали срещу правораздаватели в цялата страна.

Благоевградският съдия Румяна Бакалова е съпруга на директора на Окръжната следствена служба - Здравко Бакалов. Колегата й, Росен Василев, е дългогодишен съдия и е един от верните магистрати на председателя на Окръжния съд Красимир Аршинков.