Предават на съд граничен полицай
Предават на съд граничен полицай / Снимка:dariknews.bg

Благоевградската окръжна прокуратура предаде на съд А.Ч. по обвинение в извършване на престъпление по чл. 283 от Наказателния кодекс - използване на служебно положение от длъжностно лице с цел незаконнонабавяне на облага.

Обвиняемият А.Ч.бил полицай в „Оперативна държавна група" на ГПУ - Златарево. В период от девет месеца през 2011 г. - 2012 г. в качеството на длъжностно лице, той използвал служебното си положение, в резултат на което набавил за себе си парична сума в общ размер на 9 000 лева.

Срещу сумата от 5 000 лева той обещал съдействие на конкретно лице за назначаването му на работа като граничен полицай в Регионална дирекция „Гранична полиция" - град Кюстендил. За целта обвиняемият го уверил, че ще проучи възможността да кандидатства за работа, въпреки навършената възраст - 40 години, а по-късно го убедил, че това обстоятелство няма да бъде пречка. В продължение на три месеца, при срещи в . Благоевград и в село Черниче, той давал разяснения какви документи следва да бъдат подготвени, а по-късно ги взел под предлог, че ще ги внесе от името на кандидатстващия и уверил, че обещаното е изпълнено. Поисканата от него сума за извършената услуга била получена на ръка и в брой.

На друг желаещ да стане граничен полицай обвиняемият Ч. също дал подробни разяснения за документите, които трябвало да подготви, занесъл бланки, обяснил и лично помогнал при попълването, а по-късно уверил жената, че те са внесени. В този случай полицаят на части получил сумата от 4000 лева.

Предстои да започне съдебен процес по делото. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода" до три години.