/ Снимка: Дарик, архив
Окръжна прокуратура-Благоевград е предала на съд двама обвиняеми за извършено от тях престъпление по служба. 

Единият заема длъжността младши автоконтрольор, а другият е полицай към ОД на МВР-Благоевград. На 28 септември 2016 г. двамата били включени в смесен автопатрул, като в периода от 14.10 до 16.00 ч. изпълнявали служебните си задължения в определено за това място - ул. „14-ти полк“ и ул. „Симеон Радев“ в гр. Благоевград.

Крадци-рецидивисти с нови обвинения за престъпления в Благоевград

По време на смяната си те спрели за проверка мъж, управлявал лек автомобил „Ауди А4“. Полицаят попитал шофьора дали знае какъв е поводът за спирането, на което той отговорил, че се е досетил за невключените къси светлини на колата.

Служителите на реда извършили проверка на документите и справка за нарушения в системата на КАТ относно спрения шофьор, разпитали го за работата му и доходите. След това полицаят дискретно приканил шофьора да измисли нещо „за поздрав“, което той възприел като искане на подкуп, за да не му съставят акт за това, че извършил нарушение.

Дават на съд митничар от ГКПП-"Кулата" за кражба на конфискувани стоки

Шофьорът отишъл до колата си, извадил от портфейла банкнота от 10 лева, заснел я с камерата на мобилния си телефон, като междувременно незабелязано се обадил на приятел, на когото споделил за случилото се. Той се върнал до служебния автомобил на автопатрула и дал парите на единия от тях, след което отпътувал към дома си. По-късно мъжът подал сигнал в полицията за поискания и получен подкуп.

Веднага след това били изпратени полицейски служители, които да установят местонахождението на автопатрула, и дежурна оперативно-следствена група. В резултат на извършения обиск била намерена банкнота с номинал от 10 лева и сериен номер, посочен от спрения за проверка мъж.

Предстои насрочване на делото от съда.