Полицаи стават социално компетентни по проект
Полицаи стават социално компетентни по проект / снимки: Sofia Photo Agency, на снимката долу: инспектор Гергана Мичева, Дарик - Благоевград
Полицаи стават социално компетентни по проект
37052
Полицаи стават социално компетентни по проект
  • Полицаи стават социално компетентни по проект

Служители от Областната полицейска дирекция в Благоевград ще получат възможност да развиват уменията си за общуване и да подобрят професионалната си дейност в рамките на първия спечелен европейски проект от Института по психология на МВР по програма "Леонардо Да Винчи".

Проектът "Социално компетентни полицейски служители в близост до обществото" бе презентиран на пресконференция в сградата на КАТ - Благоевград от инспектор Гергана Мичева, временно изпълняваща длъжността началник на “Лаборатория - Благоевград” към Института по психология на МВР.

Инициативата ще продължи две години. Общият бюджет на проекта е 217 500 евро. Финансовото участие на института е в размер на 100 079 евро. 75 % са осигурени от Европейската комисия, а съфинансирането от МВР е 25 %.

Социалните и гражданските компетентности на служителите от МВР и частните охранители ще бъдат развивани посредством прилагане на иновативна методика, разработена от консорциум, съставен от 28 организации от Чехия, Белгия, Полша, Португалия, Великобритания, Италия и Германия, в рамките на четири образователни проекта.

От следващата седмица стартира проучване сред 2000 полицейски служители, които ще отличат най-важните седем ключови компетентности за професионално и личностно развитие, след което ще бъде ще бъде разработена методологията и инструментариума за провеждане на самото обучение.

Ефективна комуникация, решаване на конфликти, взаимоотношения с гражданите, работа в екип, управление на професионалния стрес и планиране и организиране на дейността, са основните теми, заложени в обучението на служителите на МВР.

Първоначално ще бъдат обучени 800 служители от цялата страна. По проекта предстои и създаване на 7 центъра за професионално обучение, които ще бъдат ситуирани в Института по психология - София и териториалните му поделения в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Монтана и Благоевград.

Повече подробности за проекта чуйте в прикачения файл от инспектор Гергана Мичева