/ Снимка: Дарик
400 уникални археологически находки показаха в Историческия музей в Благоевград. Впечатляващата изложба „Автомагистрала „Струма“ - Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница - археологически проучвания по лот 3“ е част от Европейската нощ на музеите, която за 12-и пореден път се отбелязва в културната институция.

Няма да има референдум за археологическите разкопки край Благоевград

„Изложбата е резултат от работата на много хора - археолози, специалисти по реставрирането и консервирането. Тя представя малка част от откритото културно-историческо наследство – от около 10 000 артефакта са показани близо 400”, заяви Христина Цонева, директор на РИМ-Благоевград. 

Стотици жители и гости на града само за броени часове посетиха и разгледаха интересната експозиция. Находките са открити край благоевградските села Покровник и Мощанец - антични и късноантични селища от III-VI в., и до санданското село Дамяница - праисторическо селище от късен неолит до финален халколит (втората половина на VI хил. пр.Хр. до първата половина на IV хил. пр.Хр.).

Не се извършват строителни работи на АМ „Струма“ в участъка край Покровник

От Мощанец са експонирани изцяло запазени стъклени съдове, намерени в некропол от римската епоха, както и накити - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от късната античност. Специален интерес представляват бронзовите пръстени.

В експозицията от Покровник са изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни апликации върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за вертикален тъкачен стан, накити и монети. Голям интерес сред посетителите предизвика фрагмент от военна диплома и голям бронзов печат за хляб.

4,5 млн. евро ще струва изместването на трасето на АМ "Струма", пресметнаха от Инициативния комитет

Находките от Дамяница са групирани в пет теми: „жители“, „занаяти“, „мода“, „ритуали и знаци“ и „Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо“ - известна фраза на римския поет Публий Теренций. Подготвен е и специален кът с интерактивни игри, предназначен за малките посетители, в който те могат да рисуват и да научат повече за работата на археолозите.