Пиринско в дъното на класацията по доходи от заплати
Пиринско в дъното на класацията по доходи от заплати / netinfo
За пореден път Благоевградска област е на едно от последните места по доходи от заплати, сочат данните на статистиката.

За първото тримесечие на тази година средната месечна работна заплата в региона е 369 лв. при 484 за страната, което означава, че жителите на областта са получавали 115 лв. по-малко на месец от трудово ангажираните в повечето региони в страната, уточни за Дарик Мария Бангачева – началник на отдел “Демографска и социална статистика” в Териториално статистическо бюро – Благоевград.

В обществения сектор почти се доближаваме до средните стойности за страната, като средната месечна заплата е по-ниска от тази в страната само с 15 лв., уточни Мария Бангачева – началник на отдел “Демографска и социална статистика” в ТСБ – Благоевград.

В частния сектор обаче средно месечните възнаграждения в Пиринско са 318 лв. или със 127 лв. по-ниски от средните за страната.

През първото тримесечие най-много пари са получавали заетите в отрасъл финансово посредничество – 758 лв. средно месечно, работещите в производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия са получавали по 748 лв. на месец, в производство на химически вещества – 596 лв., а в държавното управление средната работна заплата на месец е била 519 лв., каза още Мария Бангачева.

С най-ниски възнаграждения са заетите в производството на дървен материал и изделия от дърво с 221 лв. на месец, производство на лицеви кожи и изделия – 224 лв., селско стопанство – 262 лв., търговия – 276 лв. и производство на текстил и облекло - 301 лв.

Този нисък размер се определя от спецификата на индустрията в областта. Почти 24 % от заетите са в сектор производство на текстил и облекло, 11 % работят в търговската сфера, в строителството 10 %, поясни Бангачева.