Отрицателен вот получи отчетът за бюджет 2009 на Община Благоевград
Отрицателен вот получи отчетът за бюджет 2009 на Община Благоевград / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Благоевградските парламентаристи не приеха отчета за изпълнението на бюджета и инвестиционната програма на Община Благоевград за 2009 г. Прогнозата на общинския съветник от групата на БСП Венцеслав Кожухаров, който обяви на днешната сесия, че 99 % е сигурен в отрицателния вот, се оказа вярна. Кожухаров нарече дебатите в пленарна зала срещу отчета политически акт с оглед предстоящите местни избори догодина.

Няма друго логично обяснение парламентът да дава такава оценка за миналогодишната работа на Общинска администрация, която успя да реализира най-мащабната инвестиционна програма с най-голям обем усвоени средства от външни фондове, аргументира се Венцеслав Кожухаров.

В процедура сме на кметски избори 2011 г. и ако сега се признае успеха на кметския екип летвата за следващите управници ще бъде твърде висока, коментира още червеният съветник. Неслучайно кметът Костадин Паскалев бе отличен през 2009 г. за работата си по проекти с две награди, напомни Кожухаров.

Няма да спечелите изборите догодина, бе още по-директен кметът Костадин Паскалев. От парламентарната трибуна градоначалникът обяви, че за изборите догодина ще има четирима кандидати от сегашната опозиция на общинското ръководство.

Без да се мотивира, съветникът от ЛИДЕР Марио Биков предложи на съветниците да гласуват срещу приемането на отчета и инвестиционната програма за 2009 г. Парламентаристът от БСП д-р Данко Ангелов му опонира, като заяви, че нито една комисия не е излязла с подобно становище и няма никакви основания предложението на Биков да се подложи на гласуване.

В крайна сметка отчетът за изпълнението на бюджет 2009 и инвестиционната програма не бе приет.