От понеделник приемат молби за отопление през зимата
От понеделник приемат молби за отопление през зимата / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

От 2 август започва приемането на заявления за целеви помощи за отопление през зимен сезон 2010-2011 г., напомнят от кметска администрация - Благоевград. Молби-декларации за отпускане на целевата помощ ще се подават в дирекция "Социално подпомагане" до 31 октомври 2010 г.

Размерът на помощта ще бъде определен със заповед на министъра на труда и социалната политика. През предстоящия отоплителен сезон целевите помощи за отопление ще се предоставят по нов ред, като измененията и допълненията в Наредба №РД-07-5/2008 г. са обнародвани в Държавен вестник, брой 52 от 2010 г.

В молба-декларацията за отпускане на помощта задължително се заявява видът на ползваното отопление, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се прилага и последна платена фактура.

Целевата помощ за електроенергия, твърдо гориво или природен газ се изплаща както следва:

1. за месеците ноември и декември:
а) до 30 ноември т.г. - за отпуснатите целеви помощи за отопление през месеците август и септември;
б) до 31 декември т.г - за отпуснатите целеви помощи за отопление през месец октомври и ноември;

2. до 31 януари 2011 г. - за месеците януари, февруари и март.

Електроразпределителните дружества ще изпращат информация на дирекции "Социално подпомагане" по подадени списъци с бенефициентите, отопляващи се с електроенергия, за наличие на неразплатени в срок задължения и предприети действия по прекъсване на електрозахранването за всеки един от месеците през отоплителния сезон.

Лицата и семействата, които не използват по предназначение помощта, ще бъдат лишени от този вид помощ и ще трябва да възстановят получените суми със законната лихва.