Освобождават хора от Общината в Банско заради делегираните бюджети в училищата
Освобождават хора от Общината в Банско заради делегираните бюджети в училищата / netinfo
Всички училища на общинско подчинение минават на делегирани бюджети от тази година. По тази причина от общинска администрация Банско бе съкратен щата по направление “Образование” и Анна Кокарешкова – главен специалист “Образование”, бе освободена.

Във връзка с делегираното заплащане на учителите в общинските училища бе свикана среща с директорите на СОУ “Неофит Рилски”, НУ “Св. Паисий Хилендарски”, ОДЗ “Здравец”, “Св. Св. Кирил и Методий”, “Св. Климент Охридски” - Добринище и от Център за работа с деца - Банско.

Срещата беше във връзка с промените, направени от Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката по отношение на финансирането на учебните заведения.

Според новите нормативни актове директорите на училища и детски градини ще изпълняват делегираните бюджети като си открият банкови сметки и сами ще решават как да разпределят финансите си.

Ще има един счетоводител, който ежемесечно ще следи изпълнението и ще обединява бюджетите на учебните заведения.

Кметът на общината ще има право да освобождава от длъжност директорите, които не са изпълнили правилно делегираните бюджети.