Оправдаха митничари и чеченец за ДДС измама
Оправдаха митничари и чеченец за ДДС измама / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Благоевградските магистрати приключиха с оправдателни присъди наказателен процес за ДДС афера в размер на 193 061 987 лева, реализирана преди повече от 14 години.

Бизнесменът от Грозни Умалт Осмаев бе обявен за невиновен в повдигнатото от Окръжната прокуратура в Благоевград обвинение за източване на суми в особено големи размери при фиктивен износ на интегрални платки, тип SDRAM, чрез фирмата му "Вайнах".

Чеченецът Осмаев реализирал престъпната сделка с участието на благоевградчанина Николай Павлов и митническите инспектори от София Борислав Борисов, Хари Катана и Валентин Вълчев от митническата служба в Лом, сочи държавното обвинение в Пиринско. В мегаделото, образувано едва през 2004 година, бяха замесени и данъчните инспектори от Варна Румяна Димитрова и Златинка Манолова, но обвинението срещу тях не издържа и наказателното преследване срещу двете бе прекратено.

Първоначално към ДДС измамата бе причислена и бизнесдамата Ваня Червенкова, но състав на благоевградския съд преквалифицира престъплението в отделно производство преди повече от година.

Процесът бе финализиран от състав на Окръжния съд, председателстван от магистрата Николай Грънчаров днес. Съдът не доказа в хода на делото по безспорен начин, че митническите инспектори са извършители на длъжностните престъпления. Отхвърлена бе тезата на обвинението, че Умалт Осмаев е реализирал фиктивен износ на 1460 броя интегрални платки, както и, че е ощетил незаконно държавната хазна с близо два милиона неденоминирани лева.

Засега не е ясно дали прокурорът по делото Христо Георгиев ще протестира оправдателните присъди на Осмаев и митническите инспектори Катана, Борисов и Велчев пред Софийския апелативен съд.