Общинските обекти в Петрич минават на природен газ
Общинските обекти в Петрич минават на природен газ / netinfo
До края на годината всички общински обекти в Петрич ще използват за отопление природен газ, което ще доведе до икономии в общинския бюджет в размер на 400 хиляди лева, изчисляват от кметството.

През предстощия отоплителен сезон към газоразпределителната мрежа на дъщерното дружество на “Овергаз” – “Кожухгаз” ще се включат сградата на общинската администрация и Центърът за деца с увреждания. “Наред с икономиите в бюджета, с радост мога да отбележа, че се подобри чувствително субективната преценка за времето за отопление. На прага на приемането на България в Евросъюза още повече ще се държи на опазването на околната среда. Надявам се, че сме спомогнали в това отношение чрез въвеждането на екологично чисто гориво за отопление в Петричка община, заяви кметът на Петрич Вельо Илиев.

От началото на газоснабдяването в Петрич през 2004 г. досега домакинствата, които използват природен газ са 466, обществено-административните – 37, а промишлените - 8.

Инвестициите в 40-километровата газоразпределителна мрежа на Петрич до този момент възлизат на 5 милиона лева. С 374 тона вредни и 6015 тона парникови газове са намалели само до този момент емисиите в атмосферата на Петрич в резултат на замяната на традиционните горива с природен газ.

<!--Sm-->Местният енергиен сектор се е отказал от горивата-замърсители мазут – около 2000 тона, 1100 тона газьол и 3 500 тона въглища, и сега използва екологично чистото “синьо гориво”.

До 2016 г. мрежата на “Кожухгаз” ще нарасне с още 44 километра и ще стане общо 84 километра. Това ще даде възможност на още над 6000 потребители на цялата територия на града да използват природен газ.