Комисията Кушлев внесе иск в СГС за отнемане на имущество на Коце Маца за 7 млн. лв.
Комисията Кушлев внесе иск в СГС за отнемане на имущество на Коце Маца за 7 млн. лв. / netinfo

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност днес внесе иск в Софийския градски съд за отнемане в полза на държавата на имущество на Костадин Хаджииванов на обща стойност 7 050  251,77 лв., съобщава официалният сайт на комисията.

Териториалната дирекция на Комисията "Кушлев" започна проверка срещу петричкия бизнесмен и бивш президент на ФК "Беласица" след постановена присъда от 9-и декември 2008 г. на Окръжния съд на град Аугсбург  - Федерална Република Германия, влязла в сила на 21-и януари миналата година, за извършено престъпление по чл. 242 и чл. 242а и чл. 255 от Наказателния кодекс - за укриване на облагаеми доходи.

Срещу Хаджииванов, известен като Коце Маца, има започнало наказателно преследване и за други престъпления, попадащи под ударите на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

В резултат на извършената проверка комисията образува производство срещу Костадин Хаджииванов през февруари миналата година. През юни 2009 г. комисията внесе в съда искове за налагане на обезпечителни мерки, които бяха уважени.

В хода на извършената проверка са събрани данни, че за периода от 1985 г. до 2008 г. Коце Маца има законни приходи от трудов и осигурителен доход, приходи от продажба на недвижимо имущество и движими вещи в размер на 4 201 минимални работни заплати за страната, а в същото време е извършил разходи за закупуване на недвижими имоти, движими вещи /МПС/, дружествени дялове, разходи за задгранични пътувания, разходи за издръжка, разходи за мобилни телефони и др. в размер на 18 792 минимални работни заплати. Отчетената отрицателна разлика е от 14  620,4 минимални работни заплати, за които не са установени законни източници.

Въз основа на събраните доказателства, комисията внесе иск в съда за завеждане на дело за отнемане в полза на държавата на следното имущество:

 - 3 апартамента с обща площ от 297,89 кв.м. в София
 - недвижим имот с площ от 702 кв.м., заедно с построената върху него жилищна сграда с площ от 100 кв.м. в София
 - поземлен имот в гр.Петрич с площ 3  652 кв.м., ведно с построения в имота ресторантски комплекс "Яворите", със застроена площ от 1 432 кв.м.

 - поземлен имот в Петрич, с обща площ 6 315 кв.м. - отреден за ПАЗАР, ведно с построените в имота сгради: Микропазар  - масивна едноетажна сграда със застроена площ от 500 кв.м., павилион - склад за везни със застроена площ от 16 кв.м., павилион /търговски/ със застроена площ от 27 кв.м., дървена будка за охрана

 - поземлен имот с площ от 4 899 кв.м., находящ се в землището на с. Кърналово, община Петрич, ведно с построените в имота сграда - шивашки цех със застроена площ от 1 346  кв.м. и пристройка със застроена площ от 288 кв.м.
 - масивна стопанска сграда, ведно с прилежащата й земя от 6  731 кв.м., находяща се в землището на гр. Петрич
 - масивна стопанска сграда със застроена площ от 750 кв.м. и масивен навес със застроена площ от 569 кв.м., находящи се в гр. Петрич
 - поземлен имот с площ от 14  457 кв.м., находящ се в местността " Болницата" -  землището на с.Дрангово, общ.Петрич
 - ½ ид.ч. от поземлен имот в Петрич, с обща площ от 305 кв.м., отреден за озеленяване
 - пасище, с площ от 721 кв.м., находящо се в гр. Петрич, местността " Бухото  - поляните"
 - 2 ниви с обща площ от 3 дка, находящи се в местността " Бухото  - Поляните" (Неволница), землището на Петрич
 - нива с площ от 28 299 кв.м. находяща се в местността " Гохче" -землището на с. Самуилово, общ. Петрич
 - 2 броя гаражи в гр. София с обща площ от 46,58 кв.м.
 - 4 броя леки автомобили, сред които 2 броя с марка  " Мерцедес" и 1 брой - марка " Субаро Легаци"
 - 5 броя товарни автомобили
 - ремарке за товарен автомобил
 - 25 дружествени дяла от капитала на " Емко" ООД
 - 50 дружествени дяла от капитала на " Саут стар холдинг" ЕООД
 - дружествените дялове в капитала на " Калисто" ООД
 - дружествените дялове в капитала на " Юсат - Европа" ООД
 - дружествените дялове в капитала на " Рондиа спорт" ЕООД
 - акциите, притежавани от лицето в капитала на професионален футболен клуб " Беласица" АД
 - сумата от 312  609,67 лв. - налична   в 5 броя банкови сметки.

Делото за отнемане в полза на държавата ще се води в Софийския градски съд.