Кинолектория на тема „Съвременните роби“ се проведе в ЮЗУ
Кинолектория на тема „Съвременните роби“ се проведе в ЮЗУ / Дарик - Благоевград, архив

Кинолектория, посветена на борбата с трафика на хора, се проведе в Югозападен университет „Неофит Рилски“, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Сред присъстващите на срещата бяха гимназисти, студенти и преподаватели от катедра „Социология“, деканът и зам.-деканът на Философския факултет доц. д-р Борис Манов и доц. д-р Петя Пачкова. Те се запознаха с методите на въвличане в трафик, видовете експлоатация, уязвимите групи и рисковите райони.

„Обект на трафика на хора са основно млади хора, които действително се превръщат в тип „съвременни роби“. Много е важно обсъждането на този сериозен проблем, именно това е целта на срещата - да се говори, да се обсъжда и да се запознаят студентите и учениците с този проблем“, каза проф. Валентина Миленкова - ръководител на катедра „Социология“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Лектори на срещата бяха Ива Стоянова-Куртишева, Сектор „Борба с организираната престъпност“, Владимир Карадаков, Гранична полиция – Благоевград и Любка Костадинова, секретар на Местна комисия за борба с трафика на хора. На срещата присъства и Блага Евтимова - сътрудник на евродепутата Мария Габриел.

След като се запознаха по-детайлно с проблема, студентите и учениците гледаха филма „Ловърбой“ - дипломен филм на Магдалена Фердинандова, който показва стъпките на трафикантите от набелязването на жертвата до въвличането им в трафика.