Кандидатът за евродепутат от НДСВ Антония Първанова се срещна с лекарската гилдия в Пиринско
Кандидатът за евродепутат от НДСВ Антония Първанова се срещна с лекарската гилдия в Пиринско / netinfo
Кандидатът за евродепутат от НДСВ Антония Първанова се срещна с лекарската гилдия в Пиринско
19654
Кандидатът за евродепутат от НДСВ Антония Първанова се срещна с лекарската гилдия в Пиринско
  • Кандидатът за евродепутат от НДСВ Антония Първанова се срещна с лекарската гилдия в Пиринско

Заместник-председателят на комисията по здравеопазване и кандидат за евродепутат под № 2 в листата на НДСВ Антония Първанова се срещна с изявени лекари от Благоевградска област, сред които директори на болници и дипсансери и председатели на съсловни организации.

Дискусията с Антония Първанова, събрала в салона на Виенската сладкарница в Благоевград в късния следобед вчера десетки медици, организираха заместник-председателят на ПП НДСВ Марина Дикова, областният координатор на партията и кандидат за депутат в Европейския парламент под №13 в листата Красимира Тагарева, народният представител Снежана Гроздилова, регионалният координатор на НДСВ и директор на Регионалния център по здравеопазване д-р Анатолий Тачов и общинският координатор и директор на здравната каса в Благоевград д-р Ангел Каркелев.

Реформата в здравеопазването, ролята на българските депутати в Европейския парламент в полза на българското и европейското здравеопазване и основните директиви, по които се работи в Брюксел в тази посока, бе основната тема на срещата.

Само преди няколко месеца по инициатива на Антония Първанова работна група от здравни експерти от НДСВ започнаха работа по Закон за защита правата на пациента, припомни Марина Дикова. Това бе един добър законопроект, който включваше най-модерните европейски парктики и консултиран с експерти в България, но за съжаление не можахме да убедим коалиционните си партьори да ни покрепят и да превъплътим този проект в действащ, тъй като не бе приет в пленарна зала, заяви Дикова. По думите й благодарение на усилията на Антония Първанова, на перфектната й комуникация с Брюксел, чрез директивата, приета преди две седмици в Европейския парламент, основните идеи на жълтата партия в тази посока са станали факт.

Една голяма част от предложенията, които съм направила в Европейския парламент, касаят здравеопазването в страните членки и се оказва, че да работиш в една среда с представители на 27 страни членки и 780 депутати е по-лесно, отколкото да прокараш нещо прогресивно в собствената си страна сред 240 депутати, каза Антония Първанова.

Първата стъпка в директивата за правата на пациентите е предоставянето на задгранични услуги, или когато се ползват здравни услуги в друга страна членка. Този вариант не е удовлетворяващ, защото в част от страните, включително и в България пациентите ще имат повече права при лечение в другите страни, отколкото в своята, посочи Първанова.

По този законопроект работихме около 6 месеца заедно с трите съсловни организации – на лекарите, зъболекарите и медицинските сестри, както и с представители на двете пациентски организации - нещо, което за България е прецедент, подчерта кандидатът за евродепутат от НДСВ. 

За следващия мандат предстои доразвиването на директивата за правата на пациентите, която трябва да изключи трансграничните услуги. В момента продължаваме работа по текстовете с Европейската комисия и от септември ще имаме готовност да ги внесем в парламента, каза още Антония Първанова, която е ръководител на работната група.

Също по предложение на Първанова в момента се работи и по друга директива, свързана със здравеопазването в страните членки на ЕС. Тя касае сигурността и безопасността на медицинските услуги и се очаква да бъде несена в Европейския парламент в началото на октомври. С нея се цели регулиране на стандартите за качество на медицинските услуги за всяка отделна страна, с които да бъдат запознати и пациентите.

В тази връзка Европейската комисия е изпратила запитване до здравните министерства в страните членки за становище. След допитването е установена съществена разлика в качеството на услугите в отделните държави от ЕС.

След проучване на ЕК са установени тревожни данни за процента на получените усложнения, увреждания и летален изход при пациенти вследствие на лекарски грешки - неправилно поставена диагноза, лечение, вътреболнична инфекция и други пропуски.

Статистиката сочи, че усложненията, възникнали от лекарска небрежност или пропуск са 10 % в Германия и цели 40 % в Унгария, каза още Първанова. Картината в България не е ясна по простата причина, че страната ни не е подала такива данни пред комисията, допълни тя.

Към Антония Първанова бяха отправени множество запитвания по отношение на здравеопазването в страната, сред които за финансовото състояние и бъдещето на общинските болници, масовото напускане на лекари специалисти поради ниски възнаграждения и неблагоприятни условия на работа заплащането на здравни и специализирани услуги.

Още коментари по темата от Антония Първанова чуйте в прикачения файл