Камбитов: Благоевград заслужава 1-во място в класацията за най-добър град за живеене
Камбитов: Благоевград заслужава 1-во място в класацията за най-добър град за живеене / netinfo

Г-н Камбитов, стартира националното проучване "Кой е най-добрият град за живеене в България". Как тази класация помага на градовете да се променят и развиват, и как се промени Благоевград през 2012 година?

Тази класация мотивира гражданите, администрацията и кметските екипи да работят така, че действително градовете да станат по-добро място за живот. Ние вече имаме опит с тази класация - миналата година бяхме 3-ти, смея да твърдя, че спокойно можем да бъдем и първи, защото много по-лесно се гласува за нещо, което е вярно. Истината е, че Благоевград е един чист, приветлив, слънчев град. Това е град с много младежи, с дух, с атмосфера, с история и традиции. Благоевград е град с младежко лице и неслучайно мотото, с което се представихме в Брюксел, бе "Благоевград - древен и модерен". Аз искрено вярвам, че с общи усилия градът действително ще върви в европейска посока.

Казвате, че Благоевград е един млад град. С какво обаче като цяло се отличава от останалите български и европейски градове?

Благоевград е може би най-младият град. Университетски град - с два университета, и то сред най-престижните в България, с над 15 000 студенти. Това е отличителният белег на Благоевград - младите хора. И европейската политика е ориентирана така. Европа 2020 г.- Европа на знанието, младите хора са тези, които носят знанието. Това е бъдещето и на България, и на Европа, и ние отговаряме на всички изисквания да привличаме средства. Ако говорим за Европа на знанието, Европа на високите технологии, Европа на иновациите - всичко това Благоевград го притежава. Не на последно място е и географското положение - ние сме в трансграничен сектор, близо сме до Гърция, Македония. Ние сме на пътя на Европа. Имаме всички условия и икономически, и географски, така че действително да покрием тези европейски критерии. В крайна сметка обаче не е най-важна статистиката. Когато обичаме нашия град и в сърцата и душите ни той е № 1, със сигурност той ще бъде такъв.

Благоевград и Югозападният регион на България са в обща кандидатура със София за европейска столица на културата 2019. Как ще се промени културният облик на областния център?

Аз ще започна малко по-отдалече. До 2019 година ще бъде изградена АМ "Струма", която е паневропейски коридор № 4. Тук е и най-скъпата отсечка в историята на строителството на автомагистрали в Европа. 33 км – 8 млн. лева означава, че този коридор е много важен за Европа. Това означава и пренос на стоки, на товари, това означава и икономика. Нужно е да има стимулиране на икономиката и всичко друго се надгражда. Да, за нас е безспорен успехът, че ние се присъединихме заедно със София към кандидатура за европейска столица 2019 г., и то не случайно. Аз съм сигурен, че ще успеем, защото Благоевград, освен всичко друго, има традиции в културата. Погледнете какви културни институции има в Благоевград. Кой друг град в България може да се похвали, че дава 11% от собствените приходи за култура. Имаме Ансамбъл „Пирин“, имаме Камерна опера, имаме и Биг бенд - нещо, което почти никой град в България няма в този си обем. Статистиката е категорична, че всяко 1 евро, вложено в столица на културата, води до 8 еврo допълнителна печалба.

Каква е стратегията за развитие на общината до 2020 година?

В рамките на бюджет 2013 година сме се фокусирали изцяло върху изграждане на достъпна градска среда за подобряване на условията в града с цел по-добър живот за гражданите. Освен това предстои изграждане на депо, имаме доста инфраструктурни обекти и няколко фестивала през 2013г. Единият от тях е фестивалът на фойерверките, който няма аналог в България. В края на септември предстои и Балаканика спирит фест, който съчетава съвременната балканска музика, заедно с традиционната кухня на нашите съседи. Идеята е да покажем, че има много повече неща, които ни обединяват от тези, които ни разделят. Извън това имаме и три проекта, които бяха заложени в предизборната кампания. Образно казано - свършената работа за момента е около 10-15%. Става дума за изграждане на експоцентъра, на академичен център, както и на логистичен терминал. Това са трите проекта, които ще са двигател на Благоевград. Всичко изброено дотук правят Благоевград алтернатива на София. Идеята е младите хора не да ходят да работят в София, а тези от столицата да дойдат да работят тук.

С какво спечелването на първото място в проучването ще допринесе за развитието на града и къде ще поставите табелата „Най-добър град за живеене“?

Това е титла, която ще допринесе за още по-голямото самочувствие на благоевградчани. Не, че нямаме поводи да имаме такова. А колкото до това къде ще бъде поставена табелата – тя трябва да бъде поставена на място, където се вижда и да служи както за „добре дошли“ и за „доскоро“. Така, че да се знае, че това е град с перспектива и град, който съвсем заслужено може да заеме място № 1.