Интензивни валежи, гръмотевични бури и понижение на температурите
Интензивни валежи, гръмотевични бури и понижение на температурите / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Прогноза за 26 юли, понеделник

През следващото денонощие времето ще се задържи предимно облачно, а преваляванията и гръмотевичната дейност ще продължат. Интензивни валежи ще има в Западна и в Централна България, а през нощта - и в североизточните райони.

Вятърът ще е разнопосочен - до умерен, по поречието на Дунав - от запад, по Черноморското крайбрежие и югоизточната част от страната - от североизток-изток. Максимални температури: между 23 и 28 градуса, но в местата с по-продължителен валеж - 18-20 градуса; в София - 21 градуса.

Над планините ще бъде облачно, а над 800-1000 м - и мъгливо. Ще има гръмотевични бури и превалявания, краткотрайни, но интензивни. Вятърът по билата ще бъде умерен, до силен, предимно от изток, с резки промени на посоката по време на буря.

По Черноморието ще се задържи предимно облачно, очакват се и предимно слаби превалявания. Вятърът ще бъде от изток, до умерен. Дневни температури по крайбрежието: до 26-28 градуса, колкото е температурата на морската вода.

116 л/кв.м е количеството на падналите валежи в град Съединение, Пловдивско. Очаква се в града да бъде обявено бедствено положение. Дъждът е нанесъл щети на стопански постройки, къщи, има и паднали огради. Броят на наводнените къщи е голям. В момента три екипа на „Гражданска защита" работят на място, към тях се е включил и екип на пожарната. И в момента дъждовете в града продължават.

В Пловдив засега положението е нормално, падналите валежи са 25 л/кв.м. В областта продължава да вали. Силен дъжд с кратки прекъсвания вали и в Гоце Делчев. Валежът е съпроводен със слаба гръмотевична дейност.

Цяла нощ обилен дъжд валя и над столицата. Едва в сутрешните часове валежът намаля, а по-късно спря.

Буря се изви в нощта срещу неделя в Благоевград. Над 50 л/кв.м дъжд се изляха само за половин час. Бурята повали дървета, активизира и свлачище в района на Предела. По-късно то беше спряно от група по поддръжката.

Заради очаквани порои с над 50 л/кв. м в 17 области в страната вчера беше обявена трета степен на опасност от общо четири - т.нар. "оранжева". Засегнатите райони ще са Плевен, Велико Търново, Ловеч, Централна Стара планина и подбалканските полета до Девин.

Повишаване на нивото на река Дунав има в началото на българския участък, казаха от метеорологичната станция в Ново село. Там покачването е с 34 см и водният стълб вече е 332 см. При Видин е отчетено повишение с 16 см, а при Лом - 9 см.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg