Готвят обвинителен акт срещу отстранения от МВР Бойчев
Готвят обвинителен акт срещу отстранения от МВР Бойчев / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Районната прокуратура в Благоевград приключва до седмица разследването срещу отстранения вече от системата на Областната полицейска дирекция инспектор Васил Бойчев, който е обвиняем за брутално изнасилване на 42-годишна жена от благоевградския квартал "Еленово". Предстои внасянето на обвинителен акт за тежкото по смисъла на закона престъпление, съобщиха за Дарик.

Днес за пореден път Васил Бойчев поиска пред окръжните магистрати Ася Китипова, Таня Андонова и Атанас Маскръчки да бъде пуснат на свобода. Тричленният съдебен състав потвърди наложената от районния съдия Калина Иванова мярка на неотклонение "задържане под стража". За оставането на Бойчев в ареста пледира прокурор Людмил Коюмджиев.

Дисциплинарно уволненият веднага след престъпното деяние полицейски инспектор от управлението в Симитли лежи в килията от 24 септември. В съдебната зала, където заседанието бе закрито, Васил Бойчев е умолявал с рев да се прибере у дома при децата си.

Авторството на престъплението може да бъде доказано по безспорен начин с ДНК-експертиза, но Васил Бойчев упорито отказва да даде биологичен материал и кръв за изследването.

Има реална опасност Васил Бойчев да оказва натиск над основния свидетел-сексуално малтретираната Роза или членове на семейството й, ако той бъде на свобода. Бойчев е агресивен, това показат данните от извършената психологическа експертиза, мотивират се благоевградските магистрати.

По време на приключила дисциплинарна проверка срещу полиай Бойчев, разпоредена от директора на благоевградската полиция, той признал, че е имал сексуален контакт със съседката си, но бил доброволен, разкриха източници на Дарик. Бойчев официално е отстранен от системата на МВР от директора на полицията Йордан Кочев.

Служителят от полицията в Симитли бе арестуван през месец септември, след като жалба срещу него депозира 42-годишната му съседка в квартал "Еленово" Роза М. Според показанията й, Бойчев я закарал в района на парк "Бачиново" край Благоевград. Там Бойчев осъществил с нея брутално сексуално насилие, при което получила наранявания на пръстите на крака, в опит да избяга от колата на полицая.