Глобяват за пушене в заведения и обществени сгради
Глобяват за пушене в заведения и обществени сгради / Дарик-Благоевград, Елина Христова, архив

От 19 декември в увеселителните заведения и обществените сгради пушенето на цигари ще става само на обособени места, добре изолирани от цигарен дим. До неделя е крайният срок, в който собствениците на заведения и администратори, трябва да изпълнят условията в наредбата за реда, при който се допуска тютюнопушене, съобщиха здравни инспектори от РИОКОЗ-Благоевград.

Наредбата бе обнародвана на 16 ноември и позволява обособяването на зони за дим, които не заемат повече от 50 процента от общата площ, в ресторанти, барове, хотели, гари, летища, административни и търговски сгради. Помещенията за пушачи трябва да са отделени с плътно затварящи се врати и непропускащи въздух стени. В тях ще работи постоянно механична вентилация, която пък трябва да покрива изискванията на наредба за този тип съоръжения от 2005 година.

В помещенията трябва да има светеща табела с надпис, който да информира посетителите, че вентилацията работи. Съдържателите на заведения, които са по-малки от 50 квадратни метра, трябва да преценят дали вътре ще се пуши, или не. На входните врати задължително трябва да има табела, че влизането на младежи под 18 години е забранено.

Проверките за спазване на наредбата ще се правят заедно съвместно с органите на полицията. Глобите за физически лица са от 50 до 300 лева, за еднолични търговци - от 300 до 1500 лева., а за юридически лица - от 500 до 10 000 лева.