Гладиаторски битки и пазар на роби в санданското село Склаве
Гладиаторски битки и пазар на роби в санданското село Склаве / netinfo

Уникална историческа възстановка на гладиаторски битки и пазар на роби бяха показани в санданското село Склаве.

Групите „Първи италийски легион”, „Първа тракийска кохорта” и италианските Школа за гладиатори и Панкратион към „Група сторико Романо” изнесоха невероятно шоу на традиционния.

В проявата взеха участие около 20 възстановчици, включително войни, сенатори, занаятчии, гладиатори и роби. На специално обособена арена всички имаха възможност да се върнат назад в миналото и да надникнат в живота и битките на траките, техните занаяти, търговия и др.

Гладиаторски битки и пазар на роби в санданското село Склаве
netinfo

Възстановчиците умело показаха какво е представлявал пазара на роби и как гладиаторите са се обучавали за битки. С представянето на римски възстановки, свързани с местните легенди за тракиеца Спартак се цели валоризиране на местния фолклор и културно наследство за нуждите на туризма.

Гладиаторски битки и пазар на роби в санданското село Склаве
netinfo

Сцените се изпълняват в село Склаве, защото старото име на Склаве – Славе идва от латинската дума „slave” , което означава роб. Селото е известно като родно място на тракиеца Спартак и с пазара си на роби, на който е продаден самият Спартак за гладиатор. За да се утвърди като туристическа атракция в с. Склаве ще бъде създадена малка експозиция за Спартак и за местните легенди с макети, костюми на гладиатори и пр. , като всеки един предмет ще бъде подробно описван с табела на български и английски език, информират от пресцентъра на Общината.