Емил Костадинов поиска оставките на ком. Костов и К. Хаджигаев
Емил Костадинов поиска оставките на ком. Костов и К. Хаджигаев / netinfo

Областния лидер на БСП Емил Костадинов поиска оставката на всички директори на ОД МВР в страната, както и на областните управители. По думите му, причината за това е, че началниците на структурите, готвят манипулация на вота за предстоящите парламентарни избори.

"Имаме информация, че в Областните дирекции на МВР се извършват калиграфски упражнения върху избирателните списъци, упражняват се върху полагането на  подписи, анализират лицата, които са относително постоянно отсъстващи, като в това са въвлечени и лица от криминалния контингент", заяви Костадинов.

Според него това не може да се случи без участието и на областните управители по места. Костадинов подчерта, че вече е започнало и купуването на гласове от отделни партии, като пазарът е концентриран на места, с преобладаващо ромско население. По думите му в момента един глас там се купува за около 100 лева, но прогнозира, че цената ще падне. В тази връзка той призова всички гласоподаватели в България да участват в предстоящите избори на 12 май, като подчерта, че само при това условие ще бъде предотвратено манипулирането на вота.

"В момента нарушавам закона, но апелирам към всички хора, на които им бъдат предлагани пари, да ги вземат и да гласуват за друга партия", каза още Костадинов. Втората основна причина за да бъдат поискани оставките на директорите на МВР са зачестилите случаи на смърт при нарушители на закона, вследствие на безотговорно отношение от страна на началниците на местните структури. Костадинов коментира случая с обесилия се арестант, преди дни, в Благоевград.

Според него отговорен в този случай може да бъде само директорът на ОД МВР - Благоевград. Думите му бяха подкрепени и от общинския председател на БСП д-р Владимир Пандев, който подчерта, че неспазването на основни правила, описани в закона са довели до фаталния инцидент.

Той се аргументира с текст, в който е описано, че всеки арестант следва да бъде под непрекъснато наблюдение от страна на органите на реда, както и че трябва да бъдат отнето всички вещи от лицето и помещението, чрез които може да се стигне до самоубийство.

Пандев изрази съмнение, че върху обесилия се благоевградчанин Иван Михайлов е упражнено полицейско насилие и подчерта, че ако тази версия се изключва, не би следвало да се прави разрез на главата на самоубилия се.